GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Ukrajinska kriza izazvala oštar pad

Svjetska tržišta: Ukrajinska kriza izazvala oštar pad
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2022 / 07:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, drugoga zaredom, a pale su i ostale najveće svjetske burze jer ulagače zabrinjavaju ukrajinska kriza i predstojeće povećanje kamata američke središnje banke.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 1,9 posto, na 34.079 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,6 posto, na 4.348 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 13.548 bodova.

Oštar pad indeksa posljedica je jačanja napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine.

Bijela kuća danima poručuje da je mogućnost ruske invazije na Ukrajinu vrlo visoka, posebice nakon što su ukrajinske snage i proruski separatisti počeli optuživati jedni druge za napade uzduž linije razdvajanja, što Zapad vidi kao mogući povod Moskvi da napadne Ukrajinu.

Rusija niječe da planira invaziju, ali je poručila da bi mogla poduzeti neku vojno-tehničku akciju, ako se ne ispuni niz njezinih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

To je dodatno zabrinulo ulagače, koji su ionako već tjednima nesigurni jer se očekuje agresivno povećanje kamata američke središnje banke, s obzirom da je inflacija u SAD-u dosegnula najviše razine u 40 godina.

Prvo povećanje kamata očekuje se u ožujku, i to vjerojatno za 0,5 postotnih bodova, a do kraja godine moglo bi uslijediti povećanje kamata još u tri ili četiri navrata.

„Tržište je konfuzno, zbog Ukrajine, zbog neizvjesnosti po pitanju koliko će Fed biti agresivan u povećanju kamata... Zbog toga su snažni poslovni rezultati kompanija u drugom planu”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata je pri kraju. Od 417 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća za četvrto tromjesečje prošle godine, njih 78 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,9 posto, na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,5 posto, na 15.042 boda, a pariški CAC 1,2 posto, na 6.929 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 2,1 posto, na 27.122 boda.

Tagovi: Svjetska tržišta, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE