GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za optimizam

Svjetska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za optimizam
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2023 / 08:20
Autor: SEEbiz
LONDON - Tehnološki sektor na Wall streetu protekloga je tjedna bio najzaslužniji za optimizam na najvažnijem svjetskom tržištu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,86 posto, na 34.098 bodova, S&P 500 za 0,88 posto, na 4.169 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 12.226 bodova.

Dow je travanj s dobitkom od 2,5 posto, postigavši najbolju mjesečnu izvedbu od siječnja, kada je porastao za 2,8 posto.

Istodobno, S&P indeks ojačao je 1,5 posto, dok je Nasdaq, koji je protekloga tjedna ostvario znatan dobitak, na mjesečnoj razini tek je neznatno ojačao.

I protekloga tjedna najviše su porasle cijene tehnoloških dionica, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima velikih tehnoloških divova poput Microsofta, Applea, Mete i Intela.

Upravo zahvaljujući uzletu cijena tehnoloških dionica, koje imaju veliku težinju u sastavu S&P-ja, taj indeks od početka godine na dobitku je 8,6 posto, no to pojedine analitičare sve više zabrinjava.

Naime, svega sedam dionica iz sastava tog indeksa - Apple, Microsoft, Alphabet, Tesla, Meta i Nvidia - zaslužno je za čak 88 posto rasta S&P-ja od početka godine. 

Općenito, dosad je tek nešto više od polovine kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu izvijestilo o poslovnim rezultatima za prvo polugodište, pri čemu ih je 80 posto premašilo prcojene analitičara.

Investitori će idućega tjedna pratiti zasjedanje Feda, a pritom 86 posto tržišnih sudionika smatra da će Fed podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, kao što je to učinio i na prošlom zasjedanju.

U petak objavljen podatak o indeksu cijena izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u podupire takva očekivanja, budući da je za ožujak iznosio 4,2 posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa od svibnja 2021., no ipak i dalje znatno iznad 2 posto inflacije koju cilja Fed.

Naime, prošlotjedni podaci pokazali su i da je američki BDP u prvom tromejsečju usporio rast na anualiziranih 1,1 posto, zamjetno slabije nego u četvrtom tromjesečju 2022. godine kada uvećan za 2,6 posto.

I na europskim burzama prevlada dobro raspoloženje zahvaljujući zaradama kompanija, pa su indeksi prošloga tjedna ostvarili također dobitke. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 7.870 bodova, a paiški CAC za 1,12 posto, na 7.491 bod, dok je frankfurtski DAX blago porastao, za 0,26 posto, na 15.922 boda.

Tagovi: FAANG, sVETSKA TRŽIŠTA, Dow Jones, Nasdaq, Meta Platforms, Facebook, Apple, Microsoft, tržište kapitala, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE