GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Skok na Wall Streetu, Nvidia zvijezda godine

Svjetska tržišta: Skok na Wall Streetu, Nvidia zvijezda godine
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2023 / 07:38
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna indeksi snažno porasli, zahvaljujući rješavanju političke zavrzlame oko daljnjeg zaduživanja američke vlade, kao i rastućim očekivanjima da će Fed u lipnju pauzirati s novim podizanjem kamatnih stopa, dok zadnji podaci s tržišta rada sugeriraju da je postignuto meko prizemljenje najvećeg svjetskog gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 2 posto, na 33.762 boda, zahvaljujući skoku u petak za 2,12 posto, što je bio njegov najveći dnevni porast od siječnja.

Istodobno, S&P 500 porastao je 1,8 posto, na 4.282 boda, a Nasdaq indeks za 2,5 posto, na 13.240 bodova. Nasdaq je tako ojačao već šesti tjedan zaredom, što je najdulje razdoblje rasta tog indeksa tehnoloških dionica od 2020., a dosegnuo je pritom najvišu razinu od travnja 2022.

Dobrom raspoloženju na burzi uvelike je pridonijelo rješavanje pitanja nastavka zaduživanja američke vlade, nakon što je Zakon o fiskalnoj odgovornosti bez većih problema usvojen u oba doma američkog Kongresa.

Time je suspendirana granica zaduživanja američke vlade od 31.400 milijardi dolara samo nekoliko dana prije krajnjeg roka 5. lipnja, koji je postavila američka ministrica financija Janet Yellen te spriječen mogući bankrot najvećeg svjetskog gospodarstva.

Također, tržišni sudionici sve su uvjereniji da će Fed u lipnju pauzirati s daljnjim podizanjem kamatnih stopa, a moguće i u srpnju, ponajviše zahvaljujući podacima s američkog tržišta rada.

Američko ministarstvo rada, naime, krajem tjedna objavilo je da je u svibnju u najvećem svjetskom gospodarstvu otvoreno 339 tisuća novih radnih mjesta, znatno više nego se očekivalo, a riječ je i o 29. mjesecu zaredom da zaposlenost raste.

Unatoč tome, stopa nezaposlenosti dosegnula je najvišu razinu u sedam mjeseci od 3,7 posto, ukazujući da sve više ljudi traži posao, a to je znak ublažavanja uvjeta na tržištu rada, ističu u ministarstvu. Naime, više radne snage smanjuje pritisak na poduzeća da povećaju plaće i pomaže u usporavanju inflacije.

I dok bi donedavno rast zaposlenosti pritiskao dionička tržišta jer se procjenjivalo da će Fed i dalje dizati kamatne stope, najnoviji podatak sad daje nadu da će Fed pauzirati sa zaoštravanjem monetarne politike, jer inflacija posustaje, a gospodarstvo ne klizi u recesiju.

Očekivanja tržišnih sudionika sada govore da su šanse da Fed 14. lipnja neće podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova iznad 70 posto.

Podizanje kamatnih stopa, naime, smatra se lošom viješću za tržište dionica jer poskupljuje troškove financiranja kompanija, usporava potrošnju, a također i odlijeva dio kapitala iz dionica u druge oblike ulaganja, poput obveznica.

"Iako se čini da veće zapošljavanje zagrijava tržište rada, plaće ne rastu tako brzo. Uvjeti na tržištu rada se poboljšavaju. Je li to mitsko meko prizemljenje gospodarstva? Čini se da je", navodi Kim Forrest, iz Bokeh Capital Partnersa.

A za zvjezdanu izvedbu tehnološkog sektora najzaslužnija je dionica Nvidie, koja je sredinom tjedna dosegnula rekordnih 1.000 milijardu dolara tržišne valuacije, potaknuvši rast i cijelog tehnološkog sektora.

No, rast cijene dionice Nvidije od gotovo 170 posto od početka godine ukazuje s čime se ulagači suočavaju na tržištu, kojim dominira dobra izvedba kompanija s velikom tržišnom kapitalizacijom dok većina ostalih kompanija ne bilježi takva postignuća.

Tagovi: Svjetska tržišta, nVIDIA, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE