GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli peti tjedan zaredom

Svjetska tržišta: Indeksi porasli peti tjedan zaredom
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2023 / 08:38
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, petog zaredom, dok ulagači procjenjuju kada će središnje banke zapadnih zemalja početi smanjivati kamate, s obzirom da inflacija popušta.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,4 posto, na 36.245 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,8 posto, na 4.594 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 14.305 bodova.

U studenom su ti indeksi snažno porasli i tako nadoknadili sve gubitke od prethodan tri mjeseca, pa je početkom prosinca S&P 500 dosegnuo najvišu razinu u ovoj godini. To se zahvaljuje slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa. Uz to, američko gospodarstvo stabilno raste, pa se procjenjuje da će izbjeći recesiju, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Feda iz kojih se može zaključiti da je središnja banka vjerojatno završila ciklus povećanja kamata. Zbog toga tržište sada najviše pokreću procjene kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Optimističniji analitičari procjenjuju da bi to mogao učiniti već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,3 posto, na 16.397 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 7.346 bodova.

Na burzama vlada dobro raspoloženje od kada je u četvrtak prva procjena Eurostata pokazala da je inflacija u eurozoni u studenome skliznula na 2,4 posto, najnižu razinu od polovice 2021. godine.

To je podržalo tezu da je Europska središnja banka (ECB) završila ciklus povećanja kamata i da se uskoro može očekivati smanjenje kamatnih stopa, s obzirom da gospodarstvo eurozone slabi. Premda čelnici ECB-a poručuju da je još prerano o tome razgovarati, na tržištu se špekulira da bi prvo smanjenje kamata moglo uslijediti već u travnju.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE