GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon poruka središnjih banaka

Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon poruka središnjih banaka
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2021 / 08:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Svjetske su burze porasle i prošloga tjedna, petoga zaredom, pri čemu su indeksi u Europi i na Wall Streetu, nakon poruka središnjih banaka da neće žuriti s povećanjem kamata, dosegnuli nove rekordne razine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,4 posto, na 36.327 bodova, dok je S&P 500 porastao 2 posto, na 4.697 bodova, a Nasdaq indeks 3,05 posto, na 15.971 bod.

Rast tih indeksa peti tjedan zaredom zahvaljuje se poruci američke središnje banke da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Fed je u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, objavio da će od ovoga mjeseca smanjivati program za kupnju obveznica, koji od početka prošle godine podržava likvidnost na financijskim tržištima i potiče oporavak gospodarstva od koronakrize.

Fed je dosad kupovao obveznice za 120 milijardi dolara mjesečno, a od studenoga će taj iznos smanjivati za po 15 milijardi dolara mjesečno.

Tako bi program kupnje obveznica mogao biti završen polovicom iduće godine, ali su moguće i prilagodbe tog tempa smanjenja poticaja, ovisno o gospodarskoj situaciji.

Fed je, također, zadržao stav da će jačanje inflacije biti privremeno i da vjerojatno neće biti potrebno brzo povećavati kamatne stope.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je otprilike 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 41,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Ulagače su ohrabrili i dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. U listopadu je broj zaposlenih porastao za 531.000, više nego što se očekivalo i više nego mjesec dana prije.

To pokazuje da se tržište rada, ali i cjelokupno gospodarstvo i dalje oporavljaju od koronakrize.

No, taj je podatak potaknuo i špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate prije nego što se očekuje jer je središnja banka signalizirala da bi zaoštravanje monetarne politike moglo početi kada se tržište rada sasvim oporavi od koronakrize.

A u srijedu je predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da bi se do polovice iduće godine tržište rada moglo dovoljno oporaviti da bi se dosegnula 'puna zaposlenost'.

Ni ECB neće žuriti s povećanjem kamata

I na europskim su burzama cijene dionica porasle peti tjedan zaredom. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica ojačao je 1,7 posto i dosegnuo rekordnu razinu.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,9 posto, na 7.303 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,3 posto, na 16.054 boda, a pariški CAC 3,1 posto, na 7.040 bodova.

Podršku tržištima pružaju dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija, ali i poruke središnjih banaka.

U četvrtak je Bank of England iznenadila tržišta odgodom povećanja kamatnih stopa, dok je u srijedu predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde poručila da je vrlo mala vjerojatnost da će središnja banka podići kamate u idućoj godini.

Zbog toga su splasnule špekulacije da bi ECB zbog jačanja inflacije mogla povećati kamate već iduće godine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,5 posto, na 29.611 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, FTSE100, DAX, CAC40
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE