GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi pali, inflacija u SAD-u ne popušta

Svjetska tržišta: Indeksi pali, inflacija u SAD-u ne popušta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 08:26
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene dulje nego što se očekivalo i jer poslovni rezultati američkih banaka nisu impresivni.

Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 2,4 posto, na 37.983 boda, dok je S&P 500 pao 1,6 posto, na 5.123 boda, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 16.175 bodova.

Najveća svjetska burza našla se pod pritiskom jer u SAD-u inflacija ne popušta.

Prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene u ožujku porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini, dok je inflacija na godišnjoj razini dosegnula 3,5 posto, što je 0,3 postotna boda više nego u veljači.

To je veći rast cijena nego što su analitičari procjenjivali, a više od očekivanja porasla je i temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energenata.

Podaci pokazuju da posljednjih mjeseci inflacija ne popušta i da se i dalje kreće znatno iznad ciljane razine Feda od oko 2 posto.

Stoga središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, što ovih dana poručuju i čelnici američke središnje banke.

Nakon ovih podataka, gotovo sasvim su splasnule nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u lipnju.

Malo je izgleda i da će proces smanjenja kamata početi u srpnju, pa se prvo smanjenje cijene novca sada očekuje u rujnu.

Pitanje je, također, u koliko bi navrata Fed ove godine mogao smanjiti kamate. Dosad se očekivalo da će to biti u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, no sve je izglednije da će biti manje rezova.

„Podaci o visokoj inflaciji izazvali su pad cijena dionica. Nije u pitanje doveden samo 'timing' prvog smanjenja kamata, nego i to u koliko će navrata Fed ove godine smanjiti kamate”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Ulagače je razočarao i loš početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Sve tri banke koje su u petak objavile izvješća – JPMorgan, Wells Fargo i Citigroup – ostvarile su slabije rezultate nego što se očekivalo, pa su cijene njihovih dionica pale.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Doduše, londonski FTSE indeks porastao je 1,1 posto, na 7.995 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,3 posto, na 17.930 bodova, a pariški CAC 0,6 posto, na 8.010 bodova

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE