GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Fed najavio smanjenje kamata iduće godine,indeksi rastu

Svjetska tržišta: Fed najavio smanjenje kamata iduće godine,indeksi rastu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2023 / 08:20
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, nakon što je američka središnja banka poručila da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,9 posto, na rekordnih 37.305 bodova, dok je S&P 500 ojačao 2,5 posto, na 4.719 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 14.813 bodova.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Feda ostavili su u srijedu kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, s obzirom na to da inflacijski pritisci postupno popuštaju.

To se i očekivalo, no tržište je potaknula procjena gotovo svih čelnika Feda da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata.

Dodatnu podršku tržištu pružio je komentar predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji za medije da središnja banka najvjerojatnije više neće povećavati kamate.

"Inflacija je popustila, i to bez značajnijeg rasta nezaposlenosti. To je dobra vijest", kazao je Powell i dodao: "Fed je sada vrlo fokusiran na to da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo vrijeme".

Nakon procjena i poruka čelnika Feda, na tržištu se sada procjenjuje da postoji 90 posto izgleda da će središnja banka, nakon više od godinu i pol dana zaoštravanja monetarne politike, u svibnju početi smanjivati kamate.

"Nakon svega, čini se da će se inflacija spustiti prema normalnim razinama bez recesije. To je ono čemu su se ulagači nadali, a sada je to vrlo izgledno", kaže Tom Martin, portfelj menadžer u tvrtki Globalt Investments.

Osim Dow Jonesa, i ostali su indeksi na Wall Streetu porasli sedmi tjedan zaredom i dosegnuli nove najviše razine u ovoj godini.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, nakon što su na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Europske središnje banke odlučili zadržati kamatne stope nepromijenjene.

Analitičari procjenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da iduće godine slijedi smanjenje kamata.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 7.576 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 7.596 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,1 posto, na 16.751 bod.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE