GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svibanj počeo dobro za Istru, ugodno iznenadili gosti iz Srbije i Njemačke

Svibanj počeo dobro za Istru, ugodno iznenadili gosti iz Srbije i Njemačke
DOBAR START
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 08:15
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Istra je tijekom prvomajskog vikenda ostvarila ukupno 11.100 dolazaka i 47.500 noćenja, što znači da smo realizirali otprilike isti broj noćenja kao i prilikom uskršnjih blagdana.

Među posjetiteljima prednjače slovenski i hrvatski državljani, a nakon njih državljani Srbije i Njemačke, kaže  za Glas Istre direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević komentirajući turističke rezultate ostvarene u Istri tijekom proteklog vikenda, a iz kojih je vidljivo da su nam gosti iz ex-yu regije spasili prvomajske turističke brojke.

Naime, što se strukture gostiju tiče, od njih ukupno 47.500, očekivano prednjače Slovenci kojih je u Istru stiglo 12.600. Za njima slijede domaći gosti, i to njih 10 tisuća, dok je Srba i Nijemaca bilo gotovo podjednako po 6.500.

- Otprilike trećina svih prvomajskih turista ovog je vikenda odsjelo u hotelima, druga trećina gostiju odlučila se za kampiranje, dok je preostala trećina boravila u privatnom smještaju, uključujući i onaj nekomercijalni (vlasnici kuće ili stana za odmor op.a.), nastavlja Ivošević i dodaje da su najposjećenije istarske destinacije očekivano bile Rovinj i Poreč.

- Ove su brojke očekivane, znali smo da nećemo moći ostvariti veći turistički dolazak budući da u ovom trenutku ne možemo računati na naša najznačajnija emitivna tržišta, odnosno na Njemačku, Austriju i Italiju. U svakom slučaju, uzevši u obzir da su nam Slovenci konačno počeli dolaziti i da se Srbima poklopio Uskrs s prvomajskim praznikom, možemo biti zadovoljni, tvrdi Ivošević i napominje da još uvijek ne možemo iskoristiti potencijal povoljne epidemiološke situacije u Istri budući da nas izvana nažalost promatraju u nacionalnim okvirima.

Iz Hrvatske turističke zajednice javljaju da je, prema podacima sustava eVisitor koji prikazuje turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj tijekom prvog vikenda u svibnju, odnosno od petka, 30. travnja do ponedjeljka, 3. svibnja 2021. godine ostvareno 41.400 dolazaka i više od 157.000 noćenja. Od toga su strani turisti ostvarili gotovo 23.000 dolazaka i 112.000 noćenja.

Dodajmo da je u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do kraja travnja ostvareno 592.000 dolazaka i preko 2 milijuna noćenja (što je u dolascima 90 posto iz istog razdoblja lani). Od toga su inozemni gosti ostvarili gotovo 203.000 dolazaka i više od milijun noćenja. Pritom ih je najviše ostvareno u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući po destinacijama u Zagrebu, Rovinju, Splitu, Zadru, Poreču, Opatiji i Dubrovniku. Najviše noćenja ostvarili su redom turisti iz Njemačke, Slovenije, BIH, Italije, Češke, Austrije i SAD-a.

Tagovi: Denis Ivošević, Istra, srpski turisti, njemački turisti, slovenski turisti, Rovinj, Poreč
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE