GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Staničić: Nikad u povijesti nismo imali ovako dobru predsezonu

Staničić: Nikad u povijesti nismo imali ovako dobru predsezonu
PREDSEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2023 / 07:41
Autor: SEEbiz / N1 info
SPLIT - U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine 6,7 milijuna turista ostvarilo 27,3 milijuna noćenja, što je 16 odnosno 10 posto više nego u istom lanjskom razdoblju i četiri posto više noćenja nego u prvom polugodištu 2019., dok je u lipnju noćenja bilo jedna posto više nego lani i jednako kao u lipnju 2019., podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

No, zbog različitih načina brojanja gstiju i visokih cijena na Jadranu, na početku sezone mnogi su govorili da će biti podbačaj.

Samo prošlog mjeseca, u splitsku zračnu luku sletjelo je gotovo pola milijuna putnika, a u prvih šest mjeseci milijun i 80 tisuća.

“Što je na razini rekordne 2019. godine, a negdje 22 posto bolje od prošle godine”, ističe za N1 televiziju Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luke Split.

Do kraja lipnja ostvareno je više od 940 tisuća noćenja, što je porast od 18 posto u odnosu na godinu ranije. A porast se bilježi i na razini cijele zemlje, za N1 tvrdi direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

“Prvih šest mjeseci 6,7 milijuna dolazaka, 27 milijuna noćenja. Rast u odnosu na prošlu godinu od 16, odnosno 10 posto u dolascima, odnosno noćenjima. U odnosu na referentnu, rekordnu 2019. mi smo na razini 4 posto više noćenja, mislim da nikad u povijesti nismo imali toliko dobru predsezonu”, rekao je direktor HTZ-a Staničić.

Privatni iznajmljivač Ante Glavaš kaže kako su apartmani su puni, nema nikakvih rupa i problema.

“Evo meni je konkretno sedmi mjesec sve full, sve raspordano. Osmi mjesec još malo rupičast, ima praznog hoda, ali to će se popunit s last minute rezervacijama”.

Nevena Čikeš, direktorica splitskog hotela kaže da su dosadašnje brojke odlične. ” Zato što smo uspjeli da predsezonu 4.,5. i onda početak sezone 6. mjesec zapravo postignemo puno bolje rezultate negoli prošle godine”, objašnjava.

A s punom blagajnom pohvalila se ministrica Nikolina Brnjac na svom Twitteru – u prvom tromjesečju turisti su u nju stavili 672 milijuna eura – 38 posto više nego lani.

A ovogodišnji rekordi bude optimizam i za nadolazeće sezone. “Mislim da ako će nam godine koje dolaze biti tako dobre, mislim da smo stvarno na dobrom putu”, kaže NevenaČikeš.

Prihodi su veći sigurno i zbog viših cijena koje neke goste i odbijaju.

Tagovi: predsezona, Kristjan Staničić, Nikolina Brnjac, Zračna luka Split, Pero Bilas
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE