GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan pad pogodio i Beogradsku berzu

Snažan pad pogodio i Beogradsku berzu
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 21:08
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Snažan pad akcija je, osim na svetskim tržištima kapitala, registrovan prvog trgovačkog dana u nedelji i na Beogradskoj berzi, gurnivši BELEX indekse na negativnu teritoriju.

Najveći gubitnik je bila Valjaonica bakra Sevojno.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 44,3 miliona dinara (377,3 hiljade evra).

Indeks BELEX 15 je izgubio 1,0 odsto vrednosti spustivši se na 801,69 poena, a BELEXlajn je potonuo za 0,8 procenata na 1.740,74 poena.

Najveći promet je zabeležila akcija Naftne industrije Srbije, 4,8 miliona dinara po ceni od 739 dinara, za 0,1 odsto nižoj nego na kraju prošle nedelje.

Prioritetna akcija duvanske industrije „Philip Morris“ se zadržala na nivou od 6.201 dinara i isprometovana je za 1,7 miliona dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna je registrovalo rast cene, i to za 0,6 procenata na 7.000 dinara, uz trgovanje vredno 1,4 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je pao za gotovo 3,7 odsto na 1.000 dinara, uz realizaciju od oko 0,4 miliona dinara, dok je akcija „Fintel energije“ zaključena u minusi od 3,0 procenta na 650 dinara, a istrgovana je za manje od 0,2 miliona dinara.

Veliki gubitak, od 5,8 posto, zabeležila je akcija Energoprojekt holdinga, koja je ostvarila promet nešto veći od 0,1 milion dinara, dok se na čelu liste gubitnika našla Valjaonica bakra Sevojno s padom od čak 10 procenata na 2.700 dinara, uz zanemarljivo trgovanje.

Odličan promet su na MTP tržištu ostvarile akcije „Poljoprivrednog dobra Zaječar“ u zinsou od čak 25,3 miliona dinara, uz rast cene od skoro 1,9 posto na 10.600 dinara.

Akcije Duvanske industrija Čoka su u blok trgovanju isprometovane za 9,3 miliona dinara po ceni od 2.500 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 36,01 odsto, pri čemu u kupovini 9,53 procenta a u prodaji 62,49 posto.

Državnim dužničkim hartijama nije trgovano na Berzi.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Aerodrom Nikola Tesla, Dunav osiguranje, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Jedinstvo Sevojno, Energoprojekt Holding
PROČITAJ I OVO
Jeff Bezos najveći profiter pandemije
BOGATSTVO
Jeff Bezos najveći profiter pandemije
NEW YORK - Pandemija je neke poduzetnike obogatila, dok su drugi postali još bogatiji. Dok su neke branše velikoj krizi, druge su odjednom postale jako tražene.
Euro u šest mjeseci ojačao osam posto u odnosu na dolar
VALUTE
Euro u šest mjeseci ojačao osam posto u odnosu na dolar
ANALIZA - Unatoč europskim slabostima, američki je dolar oslabio prema euru, uglavnom zahvaljujući snažnoj monetarnoj ekspanziji koju je predvodila Američka centralna banka (FED), za kojom Europska središnja banka (ECB) nažalost ponovno zaostaje.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
ZAGREB - I početak prosinca donio je optimizam na Zagrebačkoj burzi. Indeksi su u plusu već peti uzastopni tjedan, a ovoga se puta rast dogodio uz veći volumen prometa.
Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
Kataklizma na Adi Bojani
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
SAVJET
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju medijima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE