GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Bankman-Frieda: Potpuni izostanak korporativne kontrole

Slučaj Bankman-Frieda: Potpuni izostanak korporativne kontrole
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2022 / 10:00
Autor: SEEbiz
NEW YORK - John Jay Ray III, odvjetnik koji je pomogao u rješavanju posljedica nekih od najvećih korporativnih neuspjeha u povijesti, prošlog je tjedna postao izvršni direktor propale mjenjačnice kriptovaluta FTX.

U žustrom sudskom podnesku napisao je da je korporativna disfunkcija na burzi FTX najgora koju je ikada vidio.

Ray je opisao zapanjujuću razinu nereda i "potpuni neuspjeh korporativne kontrole", uključujući odjel za ljudske resurse toliko neorganiziran da njegov tim nije mogao pripremiti potpuni popis zaposlenika. Korporativna sredstva korištena su za kupnju domova i drugih osobnih stvari za zaposlenike i savjetnike bez odgovarajuće dokumentacije, navodi se u podnesku, sa zahtjevima za isplatu koje su odobrili "personalizirani emojiji" nadzornika.

FTX-u su nedostajale trajne evidencije o korporativnim odlukama, djelomično zato što se Sam Bankman-Fried, njegov osnivač, oslanjao na komunikacijske platforme koje su bile postavljene da automatski brišu poruke nakon kratkog vremena i poticalo je zaposlenike da koriste iste aplikacije.

"Od ugroženog integriteta sustava i pogrešnog regulatornog nadzora u inozemstvu, do koncentracije kontrole u rukama vrlo male skupine neiskusnih, nesofisticiranih i potencijalno ugroženih pojedinaca, ova situacija je bez presedana", napisao je Ray.

FTX je propao prošli tjedan nakon što je nalet depozita razotkrio duboku financijsku rupu u poslovanju. Prošlog petka tvrtka je podnijela zahtjev za stečaj, a njen izvršni direktor Sam Bankman-Fried dao je ostavku. Kolaps je pokrenuo istrage Ministarstva pravosuđa i Komisije za vrijednosne papire i burzu usmjerene na to je li FTX nepropisno koristio sredstva klijenata za podupiranje Alameda Researcha, trgovačke tvrtke koju je g. Bankman-Fried također osnovao.

Kolaps je ugrozio štednju stotina tisuća klijenata koji su položili svoje kripto udjele na FTX platformi. FTX je imao širok doseg u tvrtkama za kriptovalute, a njegov je kolaps izazvao šok u industriji. Prošli tjedan, kripto zajmodavac BlockFi — tvrtka koja je bila usko povezana s kripto carstvom gospodina Bankman-Frieda — rekao je da obustavlja rad. U srijedu je kripto tvrtka Genesis objavila da njezina vlastita posudbena podružnica zaustavlja povlačenja.

Bankman-Fried nije odgovorio na zahtjev za komentar New York Timesa.

Zahtjev za bankrot u četvrtak ponudio je prvi detaljan uvid u poslovanje FTX-a. I opisuje razinu disfunkcije koja nadilazi čak i neke od najpesimističnijih procjena ponuđenih u posljednjih tjedan i pol.

Ray je detaljno prošetao kroz mnoge korporativne greške i sumnjivo upravljanje, uključujući korištenje softvera za "prikrivanje zlouporabe sredstava korisnika". Rekao je da postoji "nedostatak neovisnog upravljanja" između FTX-a i Alamede, koja je bila u gotovo potpunom vlasništvu gospodina Bankman-Frieda.

Također je rekao da ne može vjerovati da su financijski izvještaji sastavljeni pod vodstvom gospodina Bankman-Frieda točni. "FTX Grupa nije vodila odgovarajuće knjige i evidenciju, ili sigurnosne kontrole, u pogledu svoje digitalne imovine", napisao je.

Alamedina tromjesečna financijska izvješća nikada nisu bila revidirana, rekao je. Ali prema financijskim informacijama u podnesku, Alameda je dao zajmove u ukupnom iznosu od oko 3,3 milijarde dolara gospodinu Bankman-Friedu i subjektu koji on kontrolira, te oko 600 milijuna dolara dvojici drugih rukovoditelja FTX-a, Nishadu Singhu i Ryanu Salameu.

Otkako je prošlog tjedna preuzeo dužnost, rekao je g. Ray, njegov je tim osigurao oko 740 milijuna dolara vrijedne kriptovalute koje pripadaju različitim dijelovima FTX-ovog poslovanja. No nazvao je tu svotu "samo djelićem" onoga što se nada povratu, rekavši da je tvrtka angažirala forenzičke analitičare i stručnjake za blockchain da pomognu u lociranju preostalih sredstava.

Tagovi: burza FTX, Binance, Alameda, John Jay Ray III, kriptovalute, John J. Ray, Sam Bankman-Fried,
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE