GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište kpitala ima odlične pokazatelje

Slovensko tržište kpitala ima odlične pokazatelje
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz / ilirika
ANALIZA - Slovensko tržište kapitala i dalje ne možemo nazvati skupim.

P/E pokazatelj (omjer dobiti tvrtke i cijene dionice) indeksa SBITOP s vrijednošću 8 sigurno je manji od njemačkog DAX indeksa s vrijednošću 16, za američke indekse S&P500, DOW i NASDAQ iznosi 22, 21 i 48, pišu analitičri Ilirike.

Dok američko tržište dionica svjedoči pozitivnom početku sezone poslovnih izvješća za treće tromjesečje, samo domaće tržište dionica udaljeno je nekoliko tjedana od sezone objave zarada. Domaće tržište ove je godine poraslo više od 10 posto, što je odlično u usporedbi s nekim svjetskim tržištima i premašuje inflaciju u Sloveniji i eurozoni. Uz isplaćene dividende u ovoj godini, ukupan prinos na domaće dionice dosegao je gotovo 15 posto, dok je u proteklom desetljeću prosječni godišnji prinos premašivao 12 posto. Dividendni prinos domaćeg indeksa SBITOP trenutno je oko 6% zbog nižih cijena dionica, dok je njemački DAX 2,8%.

Očekujemo da će se dobro poslovanje ključnih slovenskih društava nastaviti iu narednom desetljeću te da će se zadržati pozitivan sentiment investitora na domaćem tržištu. Tako su i dalje atraktivna ulaganja u tvrtke poput Krke, Luke Koper, Petrola i NLB-a. Domaće tržište i dalje je jedno od najmanje zaduženih u regiji, ali istovremeno nudi vrlo visoke dividende.

Pozornost ulagača privlače i domaće obveznice i zapisi. Desetogodišnje obveznice nude godišnji prinos od 3,65 posto, dok obveznica koja dospijeva 2035. već ima prinos veći od četiri posto godišnje. Na tržištu se, međutim, može uočiti trend nešto "viših" pasivnih kamata, koje će se s vremenom vjerojatno smanjivati uz očekivano smanjenje temeljnih kamatnih stopa. Nasuprot tome, ulagačima u dugoročne obveznice koje trenutno nude veće prinose zajamčen je taj prinos tijekom cijelog vijeka trajanja obveznice. Za one koji očekuju pad kamatnih stopa u nadolazećoj godini ili godinama, dugoročne obveznice bile bi atraktivna opcija ulaganja. Kad kamatne stope padaju, cijene obveznica rastu, str

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE