GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija se zadužila za još dvije milijarde eura

Slovenija se zadužila za još dvije milijarde eura
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 19:11
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U skladu s prognozama od ponedjeljka, Slovenija se zadužila na međunarodnom tržištu. Izdao je 1,75 milijardi eura desetogodišnjih obveznica i dopunio emisiju 30-godišnjih obveznica za 250 milijuna eura.

Prema podacima Bloomberga, koje citiraju Finance, Slovenija je izdala 1,75 milijardi eura novih 10-godišnjih obveznica. Prema dostupnim informacijama, potražnja za ovom obveznicom dosegla je 10,6 milijardi eura, a kamatna stopa dosegla je 17 baznih bodova iznad prosječne vrijednosti desetogodišnje zamjene kamatnih stopa, koja iznosi -0,27 posto. To znači da se Slovenija zaduživala po negativnoj kamatnoj stopi.

Istodobno je Slovenija prodala 250 milijuna eura dodatnih dužničkih vrijednosnih papira iz već postojeće emisije 30-godišnjih obveznica koje dospijevaju 2050. Potražnja je dosegla 250 milijuna eura. Kamatna stopa bila je 40 baznih bodova iznad prosječne vrijednosti 30-godišnje zamjene kamatnih stopa, koja iznosi -0,02 posto. To znači da se Slovenija zaduživala po stopi od 0,38%.

Ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da je dalo mandat za organizaciju izdavanja dužničkih vrijednosnih papira Barclaysu, BNP Paribasu, Credit Agricole CIB, Deutsche Bank, HSBC i Novoj KBM. Riznica je planirala izdati novu 10-godišnju obveznicu u euru koja dospijeva 2031. godine i dodatne emisije 30-godišnje obveznice koja dospijeva 2050. godine.

Slovenija se zadnji put zadužila na međunarodnom tržištu sredinom listopada prošle godine. Prema tadašnjim financijama, država je lani prikupila gotovo šest milijardi eura izdavanjem raznih obveznica i dodataka postojećim emisijama, a još više uzimajući u obzir izdane trezorske zapise. Značajan dio otišao je na financiranje mjera za ublažavanje negativnih učinaka epidemije covida-19 na gospodarstvo i stanovništvo.

Za provedbu ovogodišnjeg državnog proračuna potrebno je zaduživanje od 5,67 milijardi eura, prema programu financiranja proračuna koji je vlada usvojila sredinom prosinca prošle godine. U slučaju ove zaduženosti, dug državnog proračuna povećao bi se na 36,62 milijarde eura ili. procjenjuje se na 75 posto BDP-a.

Tagovi: slovenske obveznice, Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole Deutsche Bank
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Nervozna trgovina, izjave Janet Yellen u fokusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nervozna trgovina, izjave Janet Yellen u fokusu
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta imala su mješovitu izvedbu u petak, a ulagači su se najviše fokusirali na komentare američke ministrice financija Janet Yellen, koja je rekla da bi se savezne hitne akcije za podupiranje propalih regionalnih banaka mogle ponovno upotrijebiti ako bude potrebno.
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
RAST
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
NEW YORK - Američki su indeksu porasli u četvrtak nakon iznimno volatilne trgovine.
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
PRESUDA
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
WASHINGTON - Američki sud naredio je podružnici Clearstream njemačkog burzovnog operatora Deutsche Börse da preda oko 1,7 milijardi dolara imovine koju drži iranska središnja banka, Bank Markazi.
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
ZAGREB - Blagim rastom CROBEX je prekinuo trodnevni negativni niz na Zagrebačkoj burzi.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
OMF-ovi
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem veljače 2023. iznosila je 18 milijardi eura, što je 116,8 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Hanfe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE