GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija se zadužila za još dvije milijarde eura

Slovenija se zadužila za još dvije milijarde eura
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 19:11
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U skladu s prognozama od ponedjeljka, Slovenija se zadužila na međunarodnom tržištu. Izdao je 1,75 milijardi eura desetogodišnjih obveznica i dopunio emisiju 30-godišnjih obveznica za 250 milijuna eura.

Prema podacima Bloomberga, koje citiraju Finance, Slovenija je izdala 1,75 milijardi eura novih 10-godišnjih obveznica. Prema dostupnim informacijama, potražnja za ovom obveznicom dosegla je 10,6 milijardi eura, a kamatna stopa dosegla je 17 baznih bodova iznad prosječne vrijednosti desetogodišnje zamjene kamatnih stopa, koja iznosi -0,27 posto. To znači da se Slovenija zaduživala po negativnoj kamatnoj stopi.

Istodobno je Slovenija prodala 250 milijuna eura dodatnih dužničkih vrijednosnih papira iz već postojeće emisije 30-godišnjih obveznica koje dospijevaju 2050. Potražnja je dosegla 250 milijuna eura. Kamatna stopa bila je 40 baznih bodova iznad prosječne vrijednosti 30-godišnje zamjene kamatnih stopa, koja iznosi -0,02 posto. To znači da se Slovenija zaduživala po stopi od 0,38%.

Ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da je dalo mandat za organizaciju izdavanja dužničkih vrijednosnih papira Barclaysu, BNP Paribasu, Credit Agricole CIB, Deutsche Bank, HSBC i Novoj KBM. Riznica je planirala izdati novu 10-godišnju obveznicu u euru koja dospijeva 2031. godine i dodatne emisije 30-godišnje obveznice koja dospijeva 2050. godine.

Slovenija se zadnji put zadužila na međunarodnom tržištu sredinom listopada prošle godine. Prema tadašnjim financijama, država je lani prikupila gotovo šest milijardi eura izdavanjem raznih obveznica i dodataka postojećim emisijama, a još više uzimajući u obzir izdane trezorske zapise. Značajan dio otišao je na financiranje mjera za ublažavanje negativnih učinaka epidemije covida-19 na gospodarstvo i stanovništvo.

Za provedbu ovogodišnjeg državnog proračuna potrebno je zaduživanje od 5,67 milijardi eura, prema programu financiranja proračuna koji je vlada usvojila sredinom prosinca prošle godine. U slučaju ove zaduženosti, dug državnog proračuna povećao bi se na 36,62 milijarde eura ili. procjenjuje se na 75 posto BDP-a.

Tagovi: slovenske obveznice, Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole Deutsche Bank
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE