GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija se zadužila za 500 milijuna eura

Slovenija se zadužila za 500 milijuna eura
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 19:01
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenija je u utorak izdala dodatnih 500 milijuna eura vrijedne 16-godišnje obveznice oznake RS77 s godišnjom kamatom od 2,25 posto, koje dospijevaju 3. ožujka 2032. Time će ranije otplatiti dio duga koji dospijeva u 2023. i 2024.

Dodatnim izdanjem ukupna nominalna vrijednost obveznica RS77, koje je Slovenija prvi put izdala u veljači 2016., tada u iznosu od 1,5 milijardi eura, porasla je na 3,83 milijarde eura.

Slovenija je jutros objavila namjeru izdavanja dodatne RS77 obveznice, a interes ulagača je velik, objavilo je Ministarstvo financija. Iznos narudžbi ubrzo je porastao iznad 1,6 milijardi eura, a pri zatvaranju su već pristigle narudžbe za više od 1,8 milijardi eura.

Stanje u knjizi naloga omogućilo je daljnje smanjenje cjenovne premije te je nešto prije 17 sati cijena dodatnog izdanja obveznice RS77 utvrđena na prinos do dospijeća od 3,087 posto i premiju od 1,19 postotnih bodova u odnosu na benchmark. Njemačka obveznica dospijeva u veljači 2032. godine.

Među kupcima je bilo 38,5 posto fond menadžera, 31 posto banaka i 12,4 posto osiguravajućih društava, a zemljopisno najviše iz Velike Britanije, Francuske i zemalja Beneluksa, objasnilo je ministarstvo. Na elektroničkoj burzi MTS-a traženi prinos obveznica RS77 danas oko 14 sati iznosio je 3,12 posto.

U kombinaciji s dodatnom emisijom euroobveznica, zbog povoljnih tržišnih uvjeta, Slovenija je u ponedjeljak objavila i javnu ponudu za kupnju euroobveznica oznake RS83 koje dospijevaju 31. ožujka 2023. i oznake RS66 koje dospijevaju 9. rujna 2024. Kupnja se odvijala u prilagođenom obliku nizozemske aukcije.

Rezultate ove kupnje Ministarstvo financija objavilo je već u utorak - država je kupila obveznice RS83 za ukupni nominalni iznos od 292,4 milijuna eura, a obveznice RS66 za 6,9 milijuna eura. Predviđeni datum podnošenja ponuda je 27. rujna.

Tagovi: slovenske obveznice, euroobveznice
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, trgovina nestabilna
NERVOZA
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, trgovina nestabilna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak blago porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji nakon višednevnog pada, dok se tečaj britanske funte prema dolaru stabilizirao.
Wall Street pao peti dan zaredom
PAD
Wall Street pao peti dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali peti trgovinski dan zaredom, pri čemu je i Dow Jones zaronio u područje 'medvjeda' jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke gurnuti gospodarstvo u recesiju.
Beogradska berza: Pad prometa i indeksa na početku nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Pad prometa i indeksa na početku nedelje
BEOGRAD – Slab promet i pad indeksa obeležili su početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.
Bundesbank naklonjen ideji digitalnog eura
DIGITALNE VALUTE
Bundesbank naklonjen ideji digitalnog eura
BERLIN - Digitalni euro može smanjiti rizike i ovisnost u međunarodnim platnim transakcijama, ukazuje njemačka središnja banka. Čelnik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim) ocijenio je u ponedjeljak da sustav temeljen na europskoj infrastrukturi može pomoći Europi da se riješi ovisnosti o drugim pružateljima usluga.
Suša i rat u Ukrajini znatno smanjili svjetske zalihe žitarica
ŽITARICE
Suša i rat u Ukrajini znatno smanjili svjetske zalihe žitarica
CHICAGO - Svjetske zalihe žitarica približavaju se najnižim razinama unatrag gotovo 10 godina, unatoč obnovi ukrajinskog izvoza, budući da isporuke nisu dovoljne, a urod je u drugim velikim proizvođačima manji no što se očekivalo, pokazuju podaci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE