GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija se zadužila za 500 milijuna eura

Slovenija se zadužila za 500 milijuna eura
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 19:01
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenija je u utorak izdala dodatnih 500 milijuna eura vrijedne 16-godišnje obveznice oznake RS77 s godišnjom kamatom od 2,25 posto, koje dospijevaju 3. ožujka 2032. Time će ranije otplatiti dio duga koji dospijeva u 2023. i 2024.

Dodatnim izdanjem ukupna nominalna vrijednost obveznica RS77, koje je Slovenija prvi put izdala u veljači 2016., tada u iznosu od 1,5 milijardi eura, porasla je na 3,83 milijarde eura.

Slovenija je jutros objavila namjeru izdavanja dodatne RS77 obveznice, a interes ulagača je velik, objavilo je Ministarstvo financija. Iznos narudžbi ubrzo je porastao iznad 1,6 milijardi eura, a pri zatvaranju su već pristigle narudžbe za više od 1,8 milijardi eura.

Stanje u knjizi naloga omogućilo je daljnje smanjenje cjenovne premije te je nešto prije 17 sati cijena dodatnog izdanja obveznice RS77 utvrđena na prinos do dospijeća od 3,087 posto i premiju od 1,19 postotnih bodova u odnosu na benchmark. Njemačka obveznica dospijeva u veljači 2032. godine.

Među kupcima je bilo 38,5 posto fond menadžera, 31 posto banaka i 12,4 posto osiguravajućih društava, a zemljopisno najviše iz Velike Britanije, Francuske i zemalja Beneluksa, objasnilo je ministarstvo. Na elektroničkoj burzi MTS-a traženi prinos obveznica RS77 danas oko 14 sati iznosio je 3,12 posto.

U kombinaciji s dodatnom emisijom euroobveznica, zbog povoljnih tržišnih uvjeta, Slovenija je u ponedjeljak objavila i javnu ponudu za kupnju euroobveznica oznake RS83 koje dospijevaju 31. ožujka 2023. i oznake RS66 koje dospijevaju 9. rujna 2024. Kupnja se odvijala u prilagođenom obliku nizozemske aukcije.

Rezultate ove kupnje Ministarstvo financija objavilo je već u utorak - država je kupila obveznice RS83 za ukupni nominalni iznos od 292,4 milijuna eura, a obveznice RS66 za 6,9 milijuna eura. Predviđeni datum podnošenja ponuda je 27. rujna.

Tagovi: slovenske obveznice, euroobveznice
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE