GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija je izdala održivu obveznicu vrijednu 1,25 milijardi eura, potražnja premašila 10 milijardi

Slovenija je izdala održivu obveznicu vrijednu 1,25 milijardi eura, potražnja premašila 10 milijardi
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2023 / 08:23
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala drugu 10-godišnju održivu obveznicu RS91 s rokom dospijeća 11. ožujka 2033. i s kuponom od 3,625 posto u vrijednosti od 1,25 milijardi eura, priopćilo je Ministarstvo financija, dodajući da su istovremeno izdali dodatno izdanje obveznice RS76 koja dospijeva 7. kolovoza 2045. godine i s kuponom od 3,125% u vrijednosti od 250 milijuna eura.

„Ovom prepoznatljivom transakcijom, koja uključuje drugo i ujedno najveće izdanje slovenske održive obveznice, Slovenija je prva država u regiji koja je ušla na tržište kapitala 2023. Uspješna transakcija, u kojoj je ukupna potražnja premašila 10 milijardi eura, snažan je dokaz povjerenja institucionalnih ulagača u Republiku Sloveniju, posebice u njezinoj ulozi u financiranju i postizanju visokih ekoloških i društvenih ciljeva", ustvrdilo je ministarstvo.

Ovo je drugi put da država izdaje održive obveznice koje moraju biti namijenjene isključivo financiranju održivih projekata.

"Priljevi od izdane održive obveznice namijenjeni su financiranju ulaganja koja podupiru ekološke i društvene ciljeve te promiču i razvijaju domaće i međunarodno tržište zelenih, društvenih i/ili održivih obveznica", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Najviše ulagača u održive obveznice dolazi iz Njemačke, Austrije i Švicarske (28%), zatim iz Francuske i Beneluksa (19,8%) te Ujedinjenog Kraljevstva i Irske (13%), dok je 11,5% domaćih (slovenskih) ulagača. Ministarstvo financija. Polovica investitora su fond menadžeri, osiguravajuća društva ili mirovinski fondovi, zatim banke (36,8%), središnje banke (10%) i fondovi rizičnog kapitala (3,1%).

Svoju prvu održivu obveznicu, također 10-godišnju, Slovenija je izdala krajem lipnja 2021., a vrijednost izdanja bila je milijardu eura. Prinos do dospijeća u trenutku izdanja iznosio je 0,170 posto, a u utorak je, prema Financama, kotirao uz traženi prinos od 3,64 posto.

Prema Zakonu o izvršavanju proračuna za 2023. i 2024. godinu, država se za ovogodišnji proračun može zadužiti za ukupno 4,97 milijardi eura, a za iduću godinu za 4,58 milijardi eura. Kako piše list Delo, danas prikupljenih 1,5 milijardi eura bit će dostatno za potrebe proračuna u prvom tromjesečju ove godine i refinanciranje duga koji dospijeva krajem ožujka.

Tagovi: slovenske obveznice, održive obveznice, održivost, zaštita okoliša
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE