GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šest hrvatskih prehrambenih proizvoda prodavat će se u Kini

Šest hrvatskih prehrambenih proizvoda prodavat će se u Kini
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 07:21
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Baranjski kulen, Dalmatinski i drniški pršut, Lički krumpir, Dingač i Neretvanska mandarina, hrvatskih je šest prehrambenih proizvoda koji su se upravo našli na listi od 100 europskih proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom koje je Europska komisija službeno objavila kao proizvode koji će biti posebno označeni i privilegirani u trgovanju sa Kinom.

Recipročno, EK je objavila i listu 100 kineskih proizvoda koji će biti priznati i preporučeni na tržištu EU. Na europskoj listi su francuski šampanjac, grčki feta sir talijanski parma pršut i mozzarella, irski viski, portugalski porto, a na kineskoj listi to su njihovi proizvodi od riže i grahorica i povrća koje europsko tržište već poznaje.

Kako je istaknuo na potpisivanju ugovora europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski je nakon godinu dana pregovora potpisan je sporazum koji mnoge zemlje u EU nazivaju povijesnim jer će omogućiti razmjenu registriranih proizvoda, bez dilema oko plasmana plagijata velikih brendova.

Vijest o uvrštenju čak dva hrvatska pršuta na listu od 100 europskih proizvoda kojima je olakšan pristup kineskom tržištu Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta dočekao je u organizaciji još jedne smotre najboljih pršuta u Zadru.

- Ova vijest je dobar vjetar u leđa našim proizvođačima koji su proteklih godine uložili velika sredstva u proširenje proizvodnje upravo iz razloga velike potražnje za izvoz. Uložilo se i u razvoj domaće sirovine poput Grupacije Pivac koja ima sve više domaćih butova iz Vajde. Sada će se i pregovori koji su imali sa Kinom, Rusijom i SAD-om oko izvoza pršuta i drugih zaštićenih suhomesnatih proizvoda moći lakše realizirati, kaže Madir.

Miodrag Komlenić, predsjednik Ispred Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen kaže kako je ulazak Baranjskog kulena u 100 zaštićenih proizvoda koji su obuhvaćeni sporazumom koji su potpisale Kina i EU za proizvođače Baranjskog kulena dokaz kvalitete proizvoda i potencijla za razvoj na nova tržišta.

- Naći se na listi 100 proizvoda koje je EU izdvojila od više od 3.000 zaštićenih proizvoda je i veliko priznanje za naš dosadašnji rad, jer smo puno vremena i truda uložili u zaštitu Baranjskog kulena i kontinuiranu proizvodnju prema svim propisanim standardima. Kinezi su jedni od najvećih potrošača svinjskog mesa u svijetu i ovaj sporazum proizvođačima Baranjskog kulena omogućuje izvoz na to veliko tržište.

Tim prije, jer je Daleki Istok jako pogodila kriza uzrokovana afričkom svinjskom kugom, a nakon toga i pandemijom Covida-19. Naša dodatna prednost je i činjenica da su kineskim potrošačima poznati proizvodi začinjeni paprikom i da oni generalno preferiraju začinjenu hranu, kaže Komlenić.

Dodaje kako će "nakon službene ratifikacije sporazuma, udruga Baranjski kulen će pripremiti projekte za promociju kulena na kineskom tržištu, a nadamo se da će se toj inicijativi pridružiti i udruge proizvođača ostalih zaštićenih hrvatskih proizvoda koje su ušle u sporazum".

Tagovi: Baranjski kulen, Dalmatinski i drniški pršut, Lički krumpir, Dingač, Neretvanska mandarina, kinesko tržište, Ante Mandir, Klaster hrvatskog pršuta
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE