GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD se plaše nestašice hrane, kupuju rusko gnojivo

SAD se plaše nestašice hrane, kupuju rusko gnojivo
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 08:38
Autor: SEEbiz
HOUSTON/WASHINGTON - Tanker koji prevozi rusko gnojivo ide prema Sjedinjenim Državama zbog opće zabrinutosti da bi vrtoglavi skok svjetskih cijena gnojiva mogao dovesti do nestašice hrane, izvještava Reuters.

Tanker Johnnie Ranger pod zastavom Liberije trebao bi u ponedjeljak stići u New Orleans s oko 39.000 tona otopine uree amonijevog nitrata, gnojiva napravljenog kombinacijom uree, dušične kiseline i amonijaka, prema izvorima britanske agencije i podacima pomorskog praćenja firma Refinitiv Icon.promet.

Brod je ukrcan prošli mjesec u St. Pojedinosti o ruskom prodavatelju i američkom kupcu nisu odmah bile dostupne, a američko ministarstvo financija i američka carina i granična zaštita odbili su komentirati.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena nije stavila ruske poljoprivredne proizvode ili gnojiva na crnu listu nakon napada Moskve na Ukrajinu, ali mnoge su se zapadne banke i trgovci klonili ruskih isporuka iz straha da će upasti u probleme jer se propisi brzo mijenjaju. Washington je sankcionirao rusku sirovu naftu, naftne derivate, ugljen i ukapljeni prirodni plin.

Rusija i Ukrajina vodeći su izvoznici gnojiva, ključne komponente za osiguranje visokih prinosa kukuruza, soje, riže i pšenice. Američki, ali i poljoprivrednici diljem svijeta smanjili su upotrebu gnojiva zbog visokih cijena, ali i površine koje planiraju obrađivati.

Sjedinjene Države su 2021. iz Rusije uvezle gnojiva urea amonij nitrat u vrijednosti od 262,6 milijuna dolara, prema podacima Ministarstva trgovine.

Američka komisija za međunarodnu trgovinu ovaj je tjedan ukinula velike antidampinške i antisubvencijske carine na urea amonijevo nitratna gnojiva iz Rusije u nastojanju da ublaži nestašice i rastuće cijene.

Tagovi: nestašica hrane, hrana, gnojivo, rusko gnojivo
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE