GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P 500 ušao u bikovsku fazu: evo što možemo očekivati

S&P 500 ušao u bikovsku fazu: evo što možemo očekivati
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2023 / 18:47
Autor: SEEbiz / Yahoo Finance
NEW YORK - S&P 500 je u četvrtak porastao više od 20% u odnosu na svoje najniže vrijednosti u listopadu, označavajući početak novog tržišta bikova.

S 248 dana trgovanja, nedavni povratak na tržište bikova bio je najdulje medvjeđe razdoblje za S&P od 1948. Otporan rast referentnog indeksa došao je usred najagresivnije kampanje povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi u četiri desetljeća, regionalnih bankovnih previranja i neprestanih recesijske brige koje se nisu u potpunosti materijalizirale.

Istraživanje Bank of America pokazuje da S&P 500 raste 92% vremena u 12 mjeseci nakon početka tržišta bikova, u usporedbi s povijesnim prosjekom od 75% u bilo kojem razdoblju od 12 mjeseci koji datira iz 1950-ih., piše Yahoo Finance

"Vratili smo se u područje rasta, što bi moglo biti dio onoga što je potrebno da se ulagači ponovno oduševe dionicama", napisali su Savita Subramanian i tim za strategiju dionica pri Bank of America Global Research u petak u bilješci. "Ako ulagači osjećaju bol u obveznicama, zbog nižih prinosa ili negativnih oportunitetnih troškova - vjerojatno ako stvarne stope rastu odavde - trebali bi biti potaknuti da se vrate dionicama, posebno dionicama koje imaju koristi od rastućih realnih stopa (ciklički)."

Povijest pokazuje da prosječni put prema gore za dionice možda nije linearan. Glavni tržišni strateg Carson Group Ryan Detrick pratio je 13 puta da su dionice porasle za 20% u odnosu na najnižu razinu u 52 tjedna od 1956. U prva tri mjeseca dionice su obično bile nestabilne, s referentnim indeksom koji je zapravo pao za 0,5% u prosjeku u prvom mjesecu nakon što je dosegnuo područje tržišta bikova.

Ali dugoročno gledano, stvari su bile pretjerano pozitivne. Nakon porasta od 20% u odnosu na najniže tržišne vrijednosti, S&P 500 imao je prosječan povrat od 10% u sljedećih šest mjeseci i 17,7% u sljedećih 12 mjeseci, prema Detrickovom istraživanju.

"Kao što smo govorili ove cijele godine, i dalje očekujemo da će dionice ove godine dobro poslovati i uzlazni pomak je čvrsto na mjestu i studije poput ove malo mijenjaju naše mišljenje", rekao je Detrick.

Nedavni grafikon iz Bespokea opisuje kako se dionice obično ponašaju u mjesecima nakon ulaska na tržište bikova.

Put prema gore za dionice i dalje je težak. Sljedeće srijede tržišta očekuju da će Federalne rezerve pauzirati svoj proces podizanja kamatnih stopa. No, to nije nužno vjetar u leđa za dionice, budući da ekonomisti vjeruju da bi pauza Federalnih rezervi uslijedila dok čeka "kasni učinak" svoje fiskalne politike.

U tom bi slučaju vjerojatno došlo do usporavanja gospodarskog rasta, što bi omogućilo smanjenje inflacije, ali također potencijalno izvršilo pritisak na rast zarada. Morgan Stanley nedavno je ukazao na ovaj scenarij kada je pozvao na pad korporativne dobiti od 16% do kraja godine.

Ali dugoročno, kao i uvijek, povijest će ostati na strani dionica...

Tagovi: Wall Street, S&P 500, bikovsko tržište
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE