GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija osudila izjavu EMA-e o Sputnjiku V, traži ispriku

Rusija osudila izjavu EMA-e o Sputnjiku V, traži ispriku
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 11:15
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija je u utorak oštro osudila izjavu dužnosnice Europske agencije za lijekove (EMA) koja je hitno odobrenje ruskog cjepiva Sputnjik V u nekoliko europskih zemalja nazvala "ruskim ruletom", u vrijeme dok se Italija sprema početi proizvoditi rusko cjepivo.

"Tražimo javnu ispriku Christe Wirthumer-Hoche iz EMa-e zbog njezinih negativnih komentara prema članicama EU-a koje su direktno odobrile Sputnjik V", napisao je na Twitteru dužnosnik Istraživačkog instituta Gamaleja i Ruskog suverenog fonda (RDIF).

"Takve su izjave neprimjerene i nanose štetu vjerodostojnosti EMA-e i postupku evaluacije koju provodi ta institucija", navodi se u objavi. Također se osuđuje "moguće miješanje politike" u cijelu stvar oko autorizacije ruskog cjepiva.

U nedjelju navečer predsjednica izvršnog odbora EMA-e Christa Wirthumer-Hoche savjetovalaa je zemljama članicama EU-a da ne odobre Sputnjik V po hitnom postupku, pozivajući se na nedostatne podatke o cijepljenim osobama.

"Možemo to pomalo usporediti s ruskim ruletom", izjavila je Wirthumer-Hoche na austrijskoj televiziji ORF i pozvala članice EU-a da pričekaju zeleno svjetlo europskog regulatora.

EMA je prošli tjedan započela postupak analize Sputnjika V, nakon čega je Rusija izrazila spremnost isporuke cjepiva za 50 milijuna Europljana od lipnja.

Sputnjik V se već primjenjuje u 46 zemalja, a RDIF je u utorak prigovorio EMA-i što je "mjesecima odgađala" postupak autorizacije ruskog cjepiva.

Mađarska već cijepi svoje stanovništvo cjepivom Instituta Gamaleja, a Sputnjik V su naručile Slovačka i Češka.

Potpisan ugovor o proizvodnji Sputnjika V u Italiji

Kiril Dmitrijev, čelnik RDIF-a, rekao je talijanskoj televiziji u nedjelju da surađuje s farmaceutskom tvrtkom Adienne i dogovara proizvodnju cjepiva u Italiji.

RDIF i Talijansko-ruska trgovinska komora kasnije su potvrdile da je potpisan ugovor o proizvodnji ruskog cjepiva u Italiji.

Ugovor još trebaju odobriti talijanski regulatori da bi mogla početi proizvodnja u prvom pogonu na tlu Europske unije.

Talijansko-ruska trgovinska komora priopćila je u ponedjeljak da je početak proizvodnje planiran za lipanj te kako se nada da će do kraja godine u Italiji biti proizvedeno 10 milijuna doza Sputnjika V.

Švicarska farmaceutska i biotehnološka tvrtka Adienne sa sjedištem u Luganu nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Tagovi: rusko cjepivo, Rusija, Moskva, Christa Wirthumer-Hoche, Sputnjik V, Europska agencija za lijekove
PROČITAJ I OVO
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE