GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rovinj: Turista više nego rekordne 2019. godine, ali potrošnja pada

Rovinj: Turista više nego rekordne 2019. godine, ali potrošnja pada
SLABA POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2022 / 08:41
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - Izgleda da je tradicionalni hrvatski rekorder u turizmu i ove godine u samom vrhu dolazaka i noćenja.

Sudeći po najnovijim informacijama o turističkom prometu na području Rovinja, od početka godine do 9. lipnja ostvareno je čak 786.243 noćenja, što je 14 posto više u odnosu na isti period rekordne i predpandemijske 2019. godine, odnosno 130 posto više u odnosu na isti period 2021. godine.

Ova su noćenja ostvarena s ukupno 197.162 dolazaka, što je sedam posto više u odnosu na 2019. godinu, piše Glas Istre.

Kada govorimo o strukturi gostiju, najveći broj noćenja u tom periodu ostvarili su Nijemci s 28 posto sudjelovanja, Austrijanci s 18 posto, domaći gosti sa 16 posto, Slovenci s 10 posto i Talijani sa 5 posto. S druge strane, gledajući na vrstu smještaja, najviše noćenja ostvareno je u hotelima (36 posto), zatim u kampovima (33 posto), u privatnom smještaju (18 posto) i u turističkim naseljima (10 posto).

Trenutno na području Rovinja boravi više od 25.000 gostiju, najviše iz Njemačke (62 posto), Austrije (11 posto) i Hrvatske (4 posto).

Ni oblačno, kišovito i sparno vrijeme, koje ovih dana prijeti većim dijelom zapadne strane Poluotoka, nije omelo Rovinjce i njihove brojne goste u šetnji gradskim ulicama ili rivom. Također, neizostavan dio rovinjskog đira je i uspinjanje do crkve sv. Fume i uživanje u panorami.

Međutim, jučer se u Rovinju mogla primijetiti i slaba potrošnja gostiju, barem zasad, što potvrđuju i sami ugostitelji i trgovci. Naime, s jedne strane su kafići poprilično dobro posjećeni, no ne i puni, dok s druge strane slabo rade restorani, bar većina njih. Konobari stoje ispred glavnih ulaza i pokušavaju uhvatiti kakvog gladnog turista, no bar zasad relativno bezuspješno.

Malo dalje od same obale, prodavači u glavnoj trgovačkoj ulici Careri također nisu sasvim zadovoljni. Čekaju, kažu, one prave ljetne gužve koje ove sezone sigurno neće izostati. Tada će i potrošnja, silom statistike, biti veća. Trenutno se još uvijek odmaraju i pune baterije za ostatak obećavajuće sezone.

Žale nam se i ribari, barem njih nekoliko koliko ih je preostalo. Ribarske brodice će se, kažu, uskoro moći nabrojati na prste jedne ruke, a najveći su im problem mnogobrojna jata delfina. Ima ih, kažu, više od 300 i pojedu gotovo svu ribu. I doista, ribar Vlado i njegov kolega pokazuju nam današnji skromni ulov - tek četiri, pet ugora. U ovo vrijeme love se jastozi, škarpine i tek poneki škarpoć, kažu nam.

Ipak, po čitavom Rovinju, od ulaska u park šumu Punta Corrente pa sve do stare tvornice za preradu ribe Mirna, a pogotovo u centru grada, može se vidjeti i mnogo biciklista, romobila, školskih ekskurzija, gostiju svih dobi, ali i lokalaca koji koriste zadnju priliku za bezbrižnu šetnju prije prave pravcate ljetne špice. Velikog interesa za brodske ture još uvijek nema, pa je u vrijeme našeg prolaska obalom veliki narančasti brod ukrcao tek osam gostiju. No, i u ovom dijelu rovinjske ponude očekuje se navala, i to vrlo uskoro.

U razgovoru s turistima koje smo putem na kratko zaustavili saznajemo ono što možemo i sami pretpostaviti. Osim što su im putovanja iznimno nedostajala, većina njih je već bila u Rovinju, neki i po nekoliko puta te ga doživljavaju obaveznom destinacijom tijekom posjete Hrvatskoj, barem na jedan dan - pri dolasku ili pak povratku.

Konačno, uzevši u obzir trenutnu situaciju, možemo zaključiti da će, nakon izrazito loše 2020. i nešto bolje 2021. godine, istarski i rovinjski turizam ove godine ponovo procvjetati i dostići, a potencijalno i nadmašiti, stari sjaj iz 2019. godine. Naravno, uzevši u obzir ratno stanje u Ukrajini i veliku ekonomsku nesigurnost i divljanje cijena koje ono sa sobom nosi, rezultati koji će biti ostvareni u ovoj turističkoj sezoni vjerojatno će imati pozitivan učinak na gospodarstvo i njegov oporavak od koronakrize.

Jer, iako je rano govoriti o tome koliko bi sukob u Ukrajini mogao utjecati na industriju putovanja, njegove posljedice zasad ipak nisu vidljive.

Tagovi: Rovinj, hrvatski turizam, njemački turisti, turistička potrošnja
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE