GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna cijena željezne rude u Kini

Rekordna cijena željezne rude u Kini
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 20:41
Autor: SEEbiz
PEKING - Futuresi na željeznu rudu na kineskom tržištu danas su dosegnuli rekordne razine i preskočili razinu od 1.000 juana po toni po prvi put u povijesti.

Razloge treba tražiti u problemima s opskrbom željeznom rudom, u velikoj potražnji za čelikom i potencijalnim kratkoročnim problemima zbog olujnog nevremena koje je pogodilo zapadnu Australiju.

Drugi najveći proizvođač željezne rude, kompanija Vale, danas je upozorila kako bi problema s opskrbom itekako moglo biti što je dodatno potaknulo strahove investitora. Brazilska kompanija nedavno je već smanjila prognoze proizvodnje za ovu godinu a dala i prilično pesimistične procjene za iduću. Isporuke iz Brazila u studenome bile su najniže u šest mjeseci.

Erik Hedborg, viši analitičar u robnoj tvrtki CRU, rekao je u petak za CNBC da su snažne gospodarske performanse Kine i poticaji infrastrukture doveli do porasta potražnje, propadanja ionako niskih zaliha i pooštravanja tržišnih uvjeta. Zajedno s tim, smanjena je i opskrba morskim putem iz rudnika željezne rude Australije i Brazila.

Australija je u 2019. godini činila 58% ukupne svjetske zalihe željezne rude, prema Svjetskom udruženju čelika, od čega se velik dio izvozi u Kinu. Brazil je činio 23%.

"Obala se približava tropskoj oluji odakle se otprema sva željezna ruda, a dvije najveće luke u Australiji sada su zatvorene i zajedno čine nešto više od polovice globalne opskrbe željeznom rudom", dodao je Hedborg.

Niskotlačni vremenski sustav već je stigao na obalu zapadne Australije, a na putu je još jedan. Stanovnicima se savjetuje da se pripreme za vjetrove s olujom i plimu.

Hedborg je sugerirao da će snažna potražnja Kine vjerojatno potrajati, a trajno niske zalihe uzrokuju široku zabrinutost kod kineskih proizvođača čelika, dok će pad u inozemnoj opskrbi također potrajati neko vrijeme.

Tagovi: željezna ruda, željezna rudača, robe, tržišta roba, kompanija Vale, Brazil, Australija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE