GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan izvoz njemačke industrije oružja

Rekordan izvoz njemačke industrije oružja
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2023 / 07:34
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Ove godine njemački proizvođači oružja bilježe rekordan izvoz, prvenstveno zahvaljujući isporukama u Ukrajinu. U prva tri kvartala Vlada je odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 8,76 milijardi eura. To je već više od izvoza u cijeloj prošloj godini (8,36 milijardi eura).

Tako će po svoj prilici do kraja godine njemačka namjenska industrija oboriti rekord iz 2021. kada je izvezla oružja u vrijednosti od 9,35 milijardi eura.

Više od jedne trećine izvoza Ukrajini je odobrila vlada, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva. U Ukrajinu je u prva tri kvartala otišlo oružja u vrijednosti od 3,3 milijarde eura, što je više od četiri puta više nego u cijeloj prošloj godini.

U zemlje Europske unije i NATO-a te druge partnerske zemlje - Japan, Švicarsku, Australiju i Novi Zeland - njemačka vojna industrija izvezla je robe u vrijednosti od 4,33 milijarde eura. Među njima najviše u Mađarsku (1,03 milijarde), koja se sada uveliko naoružava.

Iz Njemačke je u druge, takozvane treće zemlje izvan EU i NATO-a, izuzev Ukrajine, do kraja rujna izvezeno oružja u vrijednosti od 1,16 milijardi eura, više nego cijele prošle godine (992 milijuna eura). Najviše oružja uvezla je Južna Koreja u vrijednosti od 251 milijun eura.

Među prvih 10 zemalja koje uvoze njemačko oružje, osim Ukrajine i Južne Koreje, nema trećih zemalja.

Tagovi: Njemačka, izvoz oružja, oruže, vojna industrija
PROČITAJ I OVO
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE