GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Regionalna tržišta kapitala: Energetski sektor najveći dobitnik na početku 2021.

Regionalna tržišta kapitala: Energetski sektor najveći dobitnik na početku 2021.
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 08:42
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Za danas vam donosimo pregled performansi cijena dionica različitih sektora na regionalnom tržištu u dosadašnjem tijeku 2021. godine.

Zbog toga su analitičari InterCapitala promatrali prosječni cjenovni učinak dionica iz šire regije - iz Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Rumunjske i Srbije.

Kraj 2020. obilježio je pozitivan sentiment na regionalnim tržištima dionica, nakon razvoja cjepiva, dok se čini da je sličan trend nastavljen i početkom 2021. godine s gotovo svim sektorima (osim u bankarskom sektoru). Promatrajući donji grafikon, vidimo da energetski sektor bilježi najveći porast s medijanom YTD (godišnja razina) cijene dionica koja je rasla 12,5% (u prosjeku 10,2%). Oporavak u sektoru predvodi rumunjska Nuclearelectrica s rastom cijene dionica od 27,1%. 2020. godina bila je posebno izazovna za energetski sektor s iznimnim padom potražnje za naftom zbog zabrane letova, zatvaranja tvornica i ograničenog kretanja.

Druga najjača izvedba može se vidjeti u komunalnom sektoru s medijanom YTD cijene dionica koja je porasla za 11,0%, dok je rumunjska tvrtka Conpet nadmašila ostale s dobitkom od 28,1% iz YTD, dovodeći cijenu njihove dionice na 97,6 RON. Među dvoznamenkastim dobitnicima je građevinski sektor sa srednjim rastom cijene dionica od 10,65%.

Nadalje, brodarstvo i farmaceuti također su zasad u zelenom za sada ove godine s porastom od 8,8%, odnosno 6,7%. Turistički sektor koji je na kraju godine imao vrlo snažan uspon i dalje je nastavio sa svojim pozitivnim sentimentom, ali uz značajno usporavanje, porast od 2,1% od početka 2021. godine.

S druge strane, bankarski je sektor jedini u crvenom za ovu godinu s medijanom cijene dionica koja je pala 0,15% (prosječno 0,53%). Najveći gubitnik do sada ove godine je PBZ sa padom od 4,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Podsjećanja radi, početkom studenog PBZ je najavio povlačenje dionica sa ZSE-a. Primjećujemo da se bankama u našem širem obuhvatu trenutno trguje po medijanu P / B od 0,7.

Tagovi: tržište kapitala, Zagrebačka burza, Privredna banka Zagreb, Conpet, Nuclearelectrica, Bukureštanska burza,
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE