GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putničke agencije traže nastavak potpora za radna mjesta

Putničke agencije traže nastavak potpora za radna mjesta
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2021 / 16:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Članice Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) u prvih sedam mjeseci ove godine imale su pad prihoda od 78 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., a kako to ne mogu ublažiti ni turistički rekordi u kolovozu, ključno za oporavak i opstanak agencija je nastavak potpora za radna mjesta, poručio je u srijedu predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

“Vesele nas iznimno dobri rezultati turističke sezone 2021., koje ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti, ali nažalost, to nije bitno utjecalo na poslovanje agencija koje većinu usluga i specijalizacija ne temelje na suncu i moru u ljetnoj špici sezone”, ističe Fain, dodajući da su do podatka o padu prihoda agencija za prvih sedam mjeseci od 78 posto došli anketiranjem članica UHPA-e.

Slično, kako kaže, potvrđuju i zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), po kojima je u Hrvatskoj najveći pad prometa, za čak 83 posto, zabilježen upravo u djelatnostima N 79 Putničke agencije, organizatori putovanja (touroperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima.

Nazivajući tu statistiku i “poražavajućom”, Fain ističe da su stoga potpore za očuvanje radnih mjesta i dalje ključne za agencije, koje se nadaju da će, kao i do sada, imati podršku hrvatske Vlade te ministarstava turizma i sporta te rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

“U protivnome, ako te potpore izostanu, bojim se da su dosadašnja sredstva iz državnog proračuna uložena u spašavanje radnih mjesta u agencijama uzaludno potrošena”, upozorava Fain.

Naglašava i da će “možda nekome zvučati i paradoksalno da su agencije daleko od oporavka i povratka na pandemijsko poslovanje u trenucima kada Hrvatska ruši turističke rekorde i puna su nam usta impozantnih brojki, ali realnost i statistika su neumoljivi”.

Turističke agencije su od početka pandemije, u više od godinu i pol dana, zabilježile ogromne gubitke i pad prometa, što imaju i dalje, jer ne mogu još pružati usluge i poslovati kao prije, a to ne očekuju ni u ovoj posezoni, upozorava Fain.

“Specifičnost agencijskog poslovanja temeljena je na turističkoj ponudi i uslugama za određene tržišne niše, čija se realizacija veže uz vremenska razdoblja izvan glavne turističke sezone, kao što su grupna putovanja, kongresni turizam, školska putovanja i drugo. Također, dosta je agencija specijalizirano i za kreiranje i pružanje usluga za određena strana tržišta s kojih i prema kojima ove godine zbog putnih ograničenja nije bilo moguće realizirati putovanja, primjerice Azija, Australija, Kanada i druga”, objasnio je Fain razloge važnosti nastavka potpora za radna mjesta u agencijama.

Tagovi: Udruga hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain, hrvatski turizam, potpore za očuvanje radnih mjesta
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
UVOZ RADNIKA
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
BERLIN - Njemačko udruženje zračnog prometa nada se da će vlasti brzo odobriti dolazak 2000 radnika iz Turske i tako doprinijeti otklanjanju gužvi u zračnim lukama. Nedostatak osoblja, kako na zemlji tako i u zraku, ima korijene u otpuštanju radnika u pandemiji prije dvije godine.
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
BEOGRAD – Većina akcija na Beogradskoj berzi je zabeležila rast poslednjeg trgovačkog dana u nedelji poguravši naviše berzanske indekse, dok je investiciona aktivnost bila skromna.
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli za više od pola posto, ostvarivši pritom dobitke i na tjednoj razini, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom i prehrambenom sektoru.
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
AUTOCESTE
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
BAŠKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo dva milijuna vozila više nego rekordne turističke 2019. godine.
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
USLUGE
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
ZAGREB - Svjetska trgovina uslugama porasla je na početku drugog tromjesečja, poduprta oporavkom zračnog prijevoza putnika od pandemijskog šoka, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacije (WTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE