GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putničke agencije traže hitne mjere državne pomoći

Putničke agencije traže hitne mjere državne pomoći
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 13:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Putničke agencije najteže su pogođeni dio turističke i industrije putovanja u Hrvatskoj, posla većina njih gotovo i nema već mjesecima, a da bi opstale treba im financijska pomoć države i stoga traže hitne mjere pomoći, poručili su u utorak iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

"Poslovanje i opstanak putničkih odnosno turističkih agencija krajnje je ugroženo i na to upozoravamo od početka koronakrize, kao i na to da bez državne pomoći većina agencija ne može opstati. Stoga od Vlade tražimo određene mjere samo za agencije kao što su ih donijele i druge države-članice EU-a", objašnjava predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Potpore za očuvanje radnih mjesta pomogle su, kako dodaje, agencijama zadržati djelatnike. Kaže da su se kriteriji prilagođavali stvarnim potrebama i zahtjevima agencija, no Fain kaže da "tu neće stati".

Otkriva pritom da je o problemima agencija krajem prošlog tjedna razgovarao i s ministricom Nikolinom Brnjac, kao i obeštećenju agencija i organizatora putovanja koji su se zbog pandemije našle u najtežoj situaciji.

Tom su prilikom razgovarali o produžetku potpora za očuvanje radnih mjesta do proljeća 2021. godine, financijskoj potpori kroz dodjelu bespovratnih sredstava te namjenskim zajmovima uz subvencioniranu kamatnu stopu za likvidnost.

"Iznimno važna za poslovanje turističkih agencija je i pomoć u povratu novčanih sredstava koja su uplaćena dobavljačima za nerealizirana putovanja i odavno nisu na računima agencija, kao i ugovaranje osiguranja jamčevine za slučaj nesolventnosti organizatora paket aranžmana. To je jedan od glavnih uvjeta vraćanja povjerenja putnika i budućnosti organiziranih putovanja", kaže Fain.

Podsjeća i da su agencije posljedice pandemije na poslovanje osjetile najranije od svih u turizmu, točnije već početkom godine kada su stigli prvi otkazi gostiju s azijskih tržišta, da bi naknadno zbog nacionalnih i međunarodnih ograničenja i preporuka nadležnih tijela o zabrani kretanja i putovanja, uslijedio otkaz gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja u 2020.

Ni kroz ljeto nisu imali nekog posla, s obzirom da je dosta turista u Hrvatsku, i domaćih i stranih, dolazilo u individualnoj organizaciji, a iako agencijama stožer formalno nije obustavio rad kao primjerice ugostiteljima, većinu usluga za koje su temeljem zakona osnovane ne mogu ni sada obavljati.

Rad im je i dodatno onemogućen i preporukama Ministarstva vanjskih poslova koje je nadležno za preporuke o (ne)putovanjima, kao i svim drugim globalnim restrikcijama, zatvorenim međudržavnim granicama, zatvorenim turističkim objektima, malim brojem zrakoplova i sličnim, što je sve sastavni dio putovanja koja se naprosto ne mogu provoditi.

"Računamo i na solidarnost ostalih dionika i očekujemo da se tijekom glavne turističke sezone cijene ulaznica za nacionalne parkove i kulturne ustanove ne povećavaju te da se obustave trenutna ograničenja broja putnika na putničkim brodovima", zaključio je Fain.

Tagovi: putničke agencije, Udruga hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
UVOZ RADNIKA
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
BERLIN - Njemačko udruženje zračnog prometa nada se da će vlasti brzo odobriti dolazak 2000 radnika iz Turske i tako doprinijeti otklanjanju gužvi u zračnim lukama. Nedostatak osoblja, kako na zemlji tako i u zraku, ima korijene u otpuštanju radnika u pandemiji prije dvije godine.
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
BEOGRAD – Većina akcija na Beogradskoj berzi je zabeležila rast poslednjeg trgovačkog dana u nedelji poguravši naviše berzanske indekse, dok je investiciona aktivnost bila skromna.
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli za više od pola posto, ostvarivši pritom dobitke i na tjednoj razini, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom i prehrambenom sektoru.
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
AUTOCESTE
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
BAŠKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo dva milijuna vozila više nego rekordne turističke 2019. godine.
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
USLUGE
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
ZAGREB - Svjetska trgovina uslugama porasla je na početku drugog tromjesečja, poduprta oporavkom zračnog prijevoza putnika od pandemijskog šoka, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacije (WTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE