GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvomajski praznici otkrili: Kinezi trenutno ne žele trošiti

Prvomajski praznici otkrili: Kinezi trenutno ne žele trošiti
PODBAČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 18:52
Autor: Matej Balen
CHONGQING – Višednevni prvomajski praznici u Kini bili su svojevrsni prvi kineski pilot program poticanja domaćeg turizma i potrošnje u post-COVID-19 periodu. Redakcija SEEbiza je dublje pogledala u rezultate.

S normalizacijom stanja s pandemijom, Kina u proteklih mjesec dana nije štedjela s poticajima domaće potrošnje kako bi ponovno pokrenula ekonomske procese u zemlji. Ulagane su milijarde u izdavanje potrošačkih i turističkih vaučera, ponovno su se otvarale željezničke i domaće zrakoplovne linije, dok su se smanjivale stroge mjere kretanja ljudi i karantene. 

Naglasak povećavanju potrošnje je bio na domaćem turizmu, koji čini 11 posto kineskog BDP-a, a kao prvi pravi test ovih mjera odabrani su Prvomajski praznici, koji su odlukom centralne Vlade ove godine produženi na čak pet dana.

Za Praznik rada, uz popularne cijene ulaznica i prijevoza, otvorene su sve najveće turističke atrakcije, od Kineskog zida i Zabranjenog grada, do lokalnih turističkih atrakcija diljem kineskih provincija. Najveća očekivanja su bila za prva tri dana Prvomajskih praznika, koja su zaključena ovoga vikenda. I dok su državna glasila danas izvijestila o prvim rezultatima potrošnje i domaćim putovanjima za protekla tri dana, ostaje dojam kako su rezultati ispod državnih očekivanja, što se daje naslutiti izostavljanjem brojčane usporedbe s prethodnim godinama.

U prva tri dana ovogodišnjih Prvomajskih praznika u Kini je ostvareno 85 milijuna domaćih putovanja. Iako su to još uvijek nepotpuni podaci, vidljiv je to pad u odnosu na prošlogodišnjih četiri dana Prvomajskih praznika u Kini kada je ostvareno 195 milijuna domaćih putovanja. Kada stignu konačni podaci, godišnji pad bi mogao iznositi između 40 i 50 posto.

Iako su i svi šoping centri u Kini bili otvoreni i nudili nikad više promidžbenih aktivnosti i popusta, još porazniji su podaci o domaćoj potrošnji u protekla tri praznična dana. Ovogodišnji zabilježeni prihodi su iznosili 5 milijardi USD, što je osjetni pad u odnosu na prošlogodišnjih 17.5 milijardi USD. Kada podaci postanu potpuni, godišnji pad u potrošnji će iznositi oko 60 posto.

Kad se podvuče crta na najveći turistički i potrošački praznik u Kini prije ljetnih praznika, zaključak je da Kinezi još uvijek nisu uvjereni u završetak pandemije u Kini, dok je štednja, kao posljedica ekonomskog zastoja, na vrhuncu.

Što se turizma tiče, predviđanja govore kako će ovogodišnji turistički rezultati u Kini biti na razini onih iz 2012. ili 2013. godine kada su bili na razini polovine prošlogodišnjih.

Tagovi: kineski turisti, kineska ekonomija, koronakriza, koronavirus u Kini
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE