GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proljetna sjetva očekuje se na razini prošlogodišnje

Proljetna sjetva očekuje se na razini prošlogodišnje
SJETVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2022 / 18:19
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Proljetna sjetva bit će na razini prošlogodišnje unatoč nekim nepoznanicama, a iako postoje određeni zastoji u dobavi repromaterijala sjetva se može obaviti na vrijeme, istaknuto je u utorak u osječkoj županijskoj gospodarskoj komori.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je na konferenciji za novinare kako se u proljetnoj sjetvi očekuju zasijane površine pod kukuruzom na razini prošlogodišnjih, oko 300 tisuća hektara, suncokreta na preko 40 tisuća hektara, soje preko 80 tisuća hektara i šećerne repe 10,5 do 11 tisuća hektara.

Navodi kako Ministarstvo prati cijene i povećane izdatke po osnovi ulaznih troškova u poljoprivrednu proizvodnju, što predstavlja dodatni pritisak na naše poljoprivrednike, ali se reagira dodatnim potporama.

Na upit hoće li biti dopušten izvoz poljoprivrednih proizvoda, jer je bilo nekih prijedloga da se ne dopusti izvoz pšenice, Majdak kaže kako na razini EU-a nema značajnih odstupanja od prakse otvorenog zajedničkog EU-ova tržišta te da se na europskom tržištu za sada odvija nesmetan protok hrane, žitarica i uljarica.

Sjemena i gnojiva dovoljno, ali zbog skupoće gnojivo se kupuje manje

Voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Goran Jukić navodi kako sjemena za sada ima dovoljno i da se ne očekuju problemi.
Cijene sjemena su nešto više u odnosu na prošlogodišnje i kreću se od 2,7 do 15 posto, ovisno o biljnoj vrsti, ali domaći proizvođači imaju znatno niže cijene od uvoznog sjemena, rekao je Jukić.

Direktor prodaje kutinske Petrokemije Damir Leko ocijenio je kako su zbog ruske agresije na Ukrajinu usporeni ili zaustavljeni opskrbni lanci dobave s istoka za sirovine, poluproizvode, rezervne dijelove i ambalažu, a visoke cijene plina, goriva i sirovina dodatno su doprinijele neizvjesnosti te će utjecati na poljoprivredno-prehrambeni ciklus, s krajnjim ishodom rasta troškova proizvodnje hrane.

Upozorava kako su takvim uvjetima cijene ključnih proizvoda Petrokemije došle na razinu koja nije održiva na tržištu te da su kupci "potpuno prestali kupovati ureu, a značajno je smanjen interes za ostalim mineralnim gnojivima".

Kako bi spriječili enormno visoke gubitke Leko ističe da su u Petrokemiji planski krenuli u zaustavljanje proizvodnih kapaciteta amonijaka i uree, uz zadržavanje normalnog režima rada ostalih mineralnih gnojiva.

Sukladno stanju na tržištu plina i potražnji mineralnih gnojiva, bit će utvrđen plan proizvodnje za naredno razdoblje. Daljnje narudžbe za već proizvedene količine mineralnih gnojiva ugovorit će se nakon 15. ožujka, dok će nova proizvodnja ovisiti o utjecajima iz okruženja, rekao je Leko dodavši kako gnojiva za sada ima dovoljno u odnosu na potražnju.

Istaknuo je kako tvrtka, unatoč postojećim okolnostima na tržištu, ispunjava sve svoje obaveze prema kupcima, dobavljačima i zaposlenicima.

Tagovi: Proljetna sjetva, poljoprivreda, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Goran Jukić
PROČITAJ I OVO
Odluka Vlade o zamrzavanju cijena hrane ostaje na snazi do 31. ožujka
NESLUŽBENO
Odluka Vlade o zamrzavanju cijena hrane ostaje na snazi do 31. ožujka
ZAGREB - Vladina odluka o zamrzavanju osnovnih prehrambenih namirnica ostaje na snazi do 31. ožujka, potvrdili su iz Ministarstva gospodarstva za N1.
U prosincu ćemo potrošiti više od 17,5 milijardi kuna
POTROŠNJA
U prosincu ćemo potrošiti više od 17,5 milijardi kuna
ZAGREB - Po blještavilu u dućanima i izlozima s kojima su se trgovci požurili nakon Svih svetih, reklo bi se da nam Božić svake godine dolazi sve ranije.
Udruge i proizvođači: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova
LIJEKOVI
Udruge i proizvođači: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova
ZAGREB - Udruge pacijenata i proizvođači lijekova uputili su niz kritika na prijedlog izmjena pravilnika o stavljanju lijekova na listu HZZO-a, koji će, tvrde, dovesti do nestašica lijekova i diskriminacije hrvatskih pacijenata u odnosu na druge zemlje EU.
Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata
RAST
Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da bi se mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, možda već ovoga mjeseca.
Dolar oštro pao, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata
TJEDNI FOREX
Dolar oštro pao, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao da bi Fed mogao usporiti tempo podizanja kamatnih stopa već u prosincu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE