GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine

Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 14:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62% na 123% u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.

Ispitivanje je otkrilo potpuni preokret u tržišnom raspoloženju u odnosu na protekli indeks. Velika većina ulagača (63 %) očekuje porast aktivnosti u 2021. godini, u odnosu na samo 17 % ulagača ljetos. Nadalje, skoro tri četvrtine ulagača (73 %) namjerava povećati broj kupovnih transakcija, što je najveći postotak od 2011. godine. 

„Riječ je o ohrabrujućim pokazateljima u izazovnom ekonomskom okruženju“, tvrdi Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja. „Ova neočekivana godina utjecala je na većinu tržišnih igrača, no povjerenje private equity investitora ponovno je ojačalo, što je i naš Indeks povjerenja i potvrdio. Većina investitora ima preko 20 godina iskustva ulaganja na ovim prostorima što im ujedno olakšava upravljanje investicijama i u ovim nepredvidljivim okolnostima“.

Očekuje se da će nove transakcije porasti za skoro 50 %, na 65 %, u odnosu na 45 % u lipnju 2020. godine. Snažna tržišta kapitala pružaju dodatan oslonac budućim transakcijama. Više od tri četvrtine ispitanika optimistično je u pogledu dostupnosti kapitala: 63 % ispitanika očekuje kako će dostupnost financiranja kreditima ostati nepromijenjena, dok 13 % ispitanika očekuje da će se izvori financiranja dodatno povećati u nadolazećim mjesecima, što je pozitivna promjena u odnosu na naše proteklo istraživanje, kada je većina ispitanika (62 %) očekivala njezino smanjenje.

„Od vremena prethodne financijske krize koja je započela 2008. brojna gospodarstva dodatno su ojačala i razvila jasnije razvojne strategije. I hrvatsko gospodarstvo ovu novu krizu dočekalo je sa dobrim makroekonomski pokazateljima. Strukture transakcija preuzimanja i spajanja postale su također robusnije. Upravo ti faktori dodatno su omogućili fondovima za kapitalna ulaganja da mogu pružiti snažnu podršku društvima koja se već nalaze u njihovim portfeljima, kao i ostalim društvima koja traže održive načine za rast svog poslovanja u nadolazećim mjesecima”, nadodala je Jelušić Kašić.

Tagovi: private equity fondovi, Deloitte, Vedrana Jelušić Kašić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE