GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine

Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 14:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62% na 123% u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.

Ispitivanje je otkrilo potpuni preokret u tržišnom raspoloženju u odnosu na protekli indeks. Velika većina ulagača (63 %) očekuje porast aktivnosti u 2021. godini, u odnosu na samo 17 % ulagača ljetos. Nadalje, skoro tri četvrtine ulagača (73 %) namjerava povećati broj kupovnih transakcija, što je najveći postotak od 2011. godine. 

„Riječ je o ohrabrujućim pokazateljima u izazovnom ekonomskom okruženju“, tvrdi Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja. „Ova neočekivana godina utjecala je na većinu tržišnih igrača, no povjerenje private equity investitora ponovno je ojačalo, što je i naš Indeks povjerenja i potvrdio. Većina investitora ima preko 20 godina iskustva ulaganja na ovim prostorima što im ujedno olakšava upravljanje investicijama i u ovim nepredvidljivim okolnostima“.

Očekuje se da će nove transakcije porasti za skoro 50 %, na 65 %, u odnosu na 45 % u lipnju 2020. godine. Snažna tržišta kapitala pružaju dodatan oslonac budućim transakcijama. Više od tri četvrtine ispitanika optimistično je u pogledu dostupnosti kapitala: 63 % ispitanika očekuje kako će dostupnost financiranja kreditima ostati nepromijenjena, dok 13 % ispitanika očekuje da će se izvori financiranja dodatno povećati u nadolazećim mjesecima, što je pozitivna promjena u odnosu na naše proteklo istraživanje, kada je većina ispitanika (62 %) očekivala njezino smanjenje.

„Od vremena prethodne financijske krize koja je započela 2008. brojna gospodarstva dodatno su ojačala i razvila jasnije razvojne strategije. I hrvatsko gospodarstvo ovu novu krizu dočekalo je sa dobrim makroekonomski pokazateljima. Strukture transakcija preuzimanja i spajanja postale su također robusnije. Upravo ti faktori dodatno su omogućili fondovima za kapitalna ulaganja da mogu pružiti snažnu podršku društvima koja se već nalaze u njihovim portfeljima, kao i ostalim društvima koja traže održive načine za rast svog poslovanja u nadolazećim mjesecima”, nadodala je Jelušić Kašić.

Tagovi: private equity fondovi, Deloitte, Vedrana Jelušić Kašić
PROČITAJ I OVO
Citi: Bitcoin je na prekretnici
ANALITIČARI
Citi: Bitcoin je na prekretnici
NEW YORK - Analitičari Citigroupa smatraju da je najpopularnija kriptvaluta bitcoin na prekretnici te da bi jednog dana mogla postati jedna od valuta za međunarodnu trgovinu.
Slovačka od Rusije kupuje dva milijuna doza Sputnjika V
CJEPIVO
Slovačka od Rusije kupuje dva milijuna doza Sputnjika V
BRATISLAVA - Slovačka kupuje dva milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjika V i očekuje da će polovica stići ovaj i sljedeći mjesec, dok nastoji ubrzati cijepljenje uslijed povećanja broja zaraženih i umrlih od covida-19, rekao je premijer u ponedjeljak.
Zagrebačka burza: Slab promet i stagnacija indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i stagnacija indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi stagnirali uz različite predznake i skroman promet, jer nakon završetka sezone objava poslovnih rezultata kompanija investitori nemaju novih smjernica iz poslovnog sektora.
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na svjetskim tržištima, uz stabilizaciju valuta koje investitori percipiraju rizičnijima, uslijed smirivanja situacije na tržištima obveznica.
Hrvatska je druga najtraženija destinacija TUI-ja u 2021. godini
DESTINACIJE
Hrvatska je druga najtraženija destinacija TUI-ja u 2021. godini
ZAGREB - Prema podacima jednog od najvećih svjetskih turoperatora TUI-ja, po dosadašnjem bukingu programa za 2021. godinu Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu najtraženijih destinacija na tržištu Austrije, izvijestio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE