GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prinos na njemačku dvogodišnju obveznicu prvi put od 2008. iznad 3%

Prinos na njemačku dvogodišnju obveznicu prvi put od 2008. iznad 3%
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2023 / 09:20
Autor: SEEbiz
LONDON - Europske obveznice pale su, a trgovci na tržištu novca dodali su oklade na povećanje kamata Europske središnje banke nakon što su podaci pokazali da američka inflacija raste više od očekivanja.

Njemački dvogodišnji prinosi — među najosjetljivijima na promjene u monetarnoj politici — porasli su u petak za čak 15 baznih bodova na iznad 3,06% po prvi put od 2008. Tržišta novca sada procjenjuju da će kamatna stopa ECB-a na depozite biti najviša na oko 3,85% kasnije ove godine u usporedbi s oko 3,5% na početku godine.

Taj je potez dio šireg ponovnog određivanja cijena na globalnim tržištima kamatnih stopa, potaknutog zabrinutošću da bi niz otpornih ekonomskih podataka mogao utrti put daljnjem pooštravanju središnje banke. Trgovci su u petak također procijenili rizik smanjenja kamatnih stopa ECB-a do kraja ove godine, piše Bloomberg.

"Tržišta su imala mnogo toga za apsorbirati od posljednjeg skupa sastanaka središnje banke", rekao je Pooja Kumra, europski strateg za stope u Toronto-Dominion banci. "Tržišta tečaja eura i funte reagirala su na svako snažno izdanje u SAD-u."

Indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u porastao je 0,6% u odnosu na prethodni mjesec, više nego što su predviđali ekonomisti, pokazali su podaci Ministarstva trgovine u petak. Osobna potrošnja, nakon korekcije za promjene cijena, skočila je 1,1%.

Medvjeđe raspoloženje proširilo se i na tržišta kamatnih stopa u Ujedinjenom Kraljevstvu, pri čemu su prinosi dvogodišnjih obveznica skočili za čak 15 baznih bodova na 4,03%, najvišu razinu od listopada. Trgovci su također prešli na punu cijenu u 50 baznih bodova povećanja kamatnih stopa Banke Engleske kumulativno do svibnja.

Očekivanja daljnjeg pooštravanja središnje banke izravnala su krivulje prinosa, s 2- do 10-godišnjim segmentom njemačke krivulje koja se preokreće na 50 baznih bodova po prvi put od 1992. Inverzija dolazi dok se trgovci klade da će inflacija na kraju dovoljno usporiti da omogući središnjim bankama smanjiti stope u narednim godinama.

Državne obveznice u eurozoni i Ujedinjenom Kraljevstvu također su bile pod pritiskom regionalnih ekonomskih podataka i jastrebovih dužnosnika središnje banke. Upravo su ovog tjedna britanske tvrtke izvijestile o povratku rasta po prvi put u sedam mjeseci, dok je u europodručju pokazatelj temeljnih cjenovnih pritisaka za siječanj revidiran na više na rekordnih 5,3% ranije ovog tjedna.

"Bilo kakvo smanjenje inflacije koje skreće s idiličnog puta brzog povratka na predpandemijsku utopiju globalne stope od 2% znači da će središnji bankari postati jastrebiji, a tržišne cijene za još jedan stupanj više u terminalnim kamatnim stopama", napisao je Chris Iggo, šef investicijski službenik za temeljna ulaganja u AXA Investment Managers u bilješci za klijente.

Tagovi: njemačke obveznice, kamatne stope, inflacija, Europska središnja banka, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao prvi put u šest tjedana
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao prvi put u šest tjedana
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u petak jer su ulagači uzimali dobit na Nvidiji i ovotjedno tržišno oduška se nastavilo unatoč preferiranoj mjeri inflacije Federalnih rezervi koja je uglavnom oko očekivanja.
Zagrebačka burza: HT i Adris u fokusu, indeksi neznatno pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Adris u fokusu, indeksi neznatno pali
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi donio je blagi pad indeksa uz nešto bolji promet.
Iz Afrike se godišnje ilegalno izveze zlata vrijednog nekoliko desetaka milijardi dolara
ZLATO
Iz Afrike se godišnje ilegalno izveze zlata vrijednog nekoliko desetaka milijardi dolara
LONDON - Zlato vrijedno milijarde dolara godišnje se prokrijumčari iz Afrike, a većina završi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje se rafinira i prodaje kupcima diljem svijeta, navodi se u izvješću objavljenom danas.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, analiziraju se važni makro podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, analiziraju se važni makro podaci
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u petak dok su ulagači analizirali podatke iz velikih gospodarstava diljem regije.
Wall Street: Indeksi pali, Salesforce gubitnik dana
PESIMIZAM
Wall Street: Indeksi pali, Salesforce gubitnik dana
NEW YORK - Američki su indeksi pali u četvrtak, jer su dionice Salesforcea pale zbog manjka kvartalnih prihoda i blagih smjernica, a trgovci iščekuju objavu ključnih podataka o inflaciji u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE