GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac: Uskoro i trezorci za građane

Primorac: Uskoro i trezorci za građane
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2023 / 20:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - O radnoj snazi, ali i rebalansu proračuna koji nas čeka u četvrtak na sjednici Vlade u Dnevniku Nove TV govori ministar financija Marko Primorac koji s kojim je razgovarala Sabina Tandara Knezović.

Godinu smo završili u plusu, sezona i inflacija pune blagajnu i opet evo rebalansa, pitanje je zašto.

"Sutra ćemo na Vladi utvrditi rebalans. Mi ćemo i 2023. povećati rashode za 1,2 milijarde eura, proračunski prihodi porast će za 1,1 milijardu erua. Nekoliko osnovnih kategorija rashoda. Za mirovine oko 340 milijuna eura, na potresu 275 milijuna, energetske mjere i ostalo iz petoga paketa 265 milijuna eura. Oko 220 milijuna eura su dodatni rashodi za plaće. I kada se sve skupa zbroji, mi ćemo revidirati i rast gospodarstva na 2,8 posto, a deficit će biti smanjen sa 0,7 na 0,3 posto BDP-a", rekao je ministar za Novu TV i dodao kako je udio javnog duga u BDP-u 67 posto.

Tandara Knezović pitala je i koliko je inflacija napunila državnu blagajnu. Ministar Primorac ponavlja kako se očekuje povećanje prihoda od 1,1 milijardu eura do kraja godine, a kaže i kako očekuje trend pada inflacije.

Za inflaciju ministar kaže kako je prošle godine bila na 10,8 posto, a ove godine se prosječno projicira osam posto.

Reporterku je zanimalo i vidi li ministar Primorac trend pada cijena i mimo onih 30 zamrznutih, na što je odgovorio: "Nemam baš vremena ići u dućan. Supruga kupuje", kazao je i dodao kako se ona ne žali na cijene i kako nemaju vremena o tome razgovarati jer se bave obiteljskim temama.

Nakon dobrog iskustva sa narodnom obveznicom građanima stižu 'trezorci', pitanje je kada.

"Mi ćemo do kraja 10. mjeseca iznijeti plan i detaljno pojasniti građanima na koji način ćemo plasirati i narodne trezorske zapise. Očekujemo taj plasman, početkom ili sredinom 11. mjeseca", kazao je ministar. Još se ne zna ni u kojem iznosu će to biti.

Je li nadobudno reći da će pregovori sa sindikatima biti gotovi do listopada, zanimalo je reporterku. Primorac kaže kako smatra da nije i uvjeren je kako će se sve dogovoriti, a iduća runda razgovora je 20. listopada.

Tagovi: Marko Primorac, trezorski zapisi, narodne obveznice, rebalans, proračun
PROČITAJ I OVO
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE