GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslodavci i sindikati: Turističkom sektoru potrebne hitne i izvanredne mjere pomoći

Poslodavci i sindikati: Turističkom sektoru potrebne hitne i izvanredne mjere pomoći
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 12:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslodavci i sindikati u turizmu zajednički apeliraju da se hitno donesu mjere pomoći turizmu.

Prioritetne su mjere s kojima će se u naredna dva mjeseca osigurati likvidnost u funkciji očuvanja radnih mjesta te kako bi se osigurali uvjeti poslovanja za nastavak turističke godine i normalizaciju poslovanja. Mjere će ovisiti o trajanju i opsegu štete nastale uslijed utjecaja korona virusa na gospodarstvo, a u situaciji praktički zaustavljenog ili znatno smanjenog poslovanja ugostiteljskih objekata nužne su hitne odluke kako bi se osigurala primanja radnika.

Socijalni partneri u turizmu od Vlade RH očekuju hitnu podršku tvrtkama i radnicima te predlažu sljedeće „Mjere za pomoć turizmu i očuvanje radnih mjesta u ugostiteljstvu“ zbog utjecaja korona virusa:

1. Oslobađanje od obveze plaćanja poreza i doprinosa na plaće za radnike koji su trenutno bez posla i/ili rade u značajno smanjenom intenzitetu, s ciljem očuvanja radnih mjesta i likvidnosti;
2. Proširenje i prilagodba mjere Stalni sezonac – smanjenje obveze angažmana u ovoj godini; da se u mjeru mogu uključiti i sezonski radnici koji su trebali započeti s radom, a do sada nisu bili u mjeri; relaksacija uvjeta za provedbu mjere koje se odnose na najmanje održavanje broja zaposlenih osoba;
3. Povoljno kreditiranje za likvidnost i/ili razrada modela plaćanja postojećih i budućih obveza (plaćanje kamata, odgoda glavnice) i/ili potpuni moratorij na kreditne obveze određeni vremenski period ovisno o stupnju ugroze
4. Smanjenje PDV-a i odgoda plaćanja poreza; smanjenje drugih fiskalnih i parafiskalnih obveza, koncesijskih naknada te javnih davanja prema JLS
5. Aktivan pristup RH i korištenje predviđenih mjera za pomoć turističkom sektoru iz EU sredstava

Kroz svoju ulogu odgovornog socijalnog partnera u razgovoru smo da kao potpisnici Kolektivnog ugovora ugostiteljstva razmotrimo mogućnosti da posebnim dodatkom privremeno stavimo izvan snage postignuti dogovor o povećanju najnižih osnovnih plaća u ugostiteljstvu za 2020.g.

Svjesni smo također da ako ovakva situacija potraje, nije ugrožen samo radni odnos stalnih radnika te posebnu brigu vodimo i o sezonskim radnicima s kojima je već dogovoreno zapošljavanje, ali zbog ove situacije nisu uspjeli započeti s radom kako je planirano. Procjenjujemo da je takvih radnika ukupno oko 10.000 kako lokalnih stanovnika tako i najvećim dijelom sezonskih radnika iz kontinenta i Slavonije. Ti radnici iako trenutno nemaju zasnovan radni odnos računali su na zapošljavanje u turizmu i s ovom su situacijom jednako pogođeni, bez socijalne sigurnosti i neizvjesno je s kolikom će odgodom moći započeti s radom. Stoga za radnike predviđene za rad u sezoni s kojima je poslodavac dogovorio zapošljavanje, a realizirati će ga s većom odgodom, predlažemo sljedeće mjere:

o uvođenje naknade za čekanje na posao u visini 70 % prosječne plaće RH

o proširenju mjere stalni sezonac na sve koji su trebali biti zaposleni za period čekanja na zaposlenje od 1. 4. nadalje

Suradnja i predanost svih nužna je i samo zajedničkim naporima Vlade, poslodavaca i sindikata može se smanjiti negativne posljedice korona virusa. Pozdravljamo dosadašnje napore Vlade usmjerene na očuvanje javnog zdravlja te najave mjera za potporu gospodarstvu i zaštitu radnih mjesta.

„Potrebna su hitna rješenja i važno je pri tome da svoj doprinos daju svi i poslodavci i sindikati i Vlada RH, odnosno javni i državni sektor jer kao što poslodavci ostaju bez dijela svojih prihoda i javni sektor će morati hitno donijeti određene odluke kako bi se smanjili ukupni troškovi poslovanja.“ izjavila je Natali Komen Bujas, direktorica HUP- Udruge ugostiteljstva i turizma.

„Očuvanje zaposlenosti i postojećih radnih mjesta u situaciji već prisutnog manjka radne snage u djelatnosti turizma, od ključnog je interesa za cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske, budući je turizam u RH temeljni pokretač cjelokupnog gospodarstva i razvoja ostalih usko poveznih djelatnosti, prometa, trgovine, poljoprivrede, graditeljstva, kulture, sporta i dr.“ izjavio je Eduard Andrić, Predsjednik sindikata turizma i usluga Hrvatske i predsjednik Socijalnog vijeća za turizam

„Zbog izvanrednih okolnosti potrebno je donositi izvanredne mjere, koje moraju omogućiti da nakon krize, koja će, nadamo se završiti ubrzo, možemo nastaviti raditi kao da je nije ni bilo. To podrazumijeva da svi zajedno moramo učiniti sve da sačuvamo radna mjesta, osiguramo redovitu isplatu plaća radnika, ali i naknada plaća onim radnicima koji nažalost zbog ove situacije nisu mogli započeti raditi. Mjere moramo donositi odmah, kako posljedice izostanka donošenja adekvatnih mjera ne bi u konačnici produbio kronični nedostatak radnika nakon krize izazvane korona virusom“, izjavila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.


Tagovi: turistički sektor, hrvatski turizam, Hrvatska udruga poslodavaca, Marina Cvitić,
PROČITAJ I OVO
Dalmatinski restorani na rubu kraha
NEIZVJESNOST
Dalmatinski restorani na rubu kraha
SPLIT - Vlasnici poznatih dalmatinskih restorana s velikom dozom opreza, pa i pesimizma ulaze u nikad neizvjesniju sezonu.
Beogradska berza: Skroman oporavak indeksa i trgovanja
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skroman oporavak indeksa i trgovanja
BEOGRAD - Raspoloženje investitora na domaćem tržištu akcija danas se malo popravilo, budući da je trgovanje bilo nešto življe nego u ponedeljak, a zaustavljen je i pad berzanskih indeksa.
Mfin: Izdano 280 milijuna kuna vrijednih trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin: Izdano 280 milijuna kuna vrijednih trezorskih zapisa

ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 280 milijuna kuna trezorskih zapisa, što je 80 milijuna kuna više od planiranoga, uz i dalje nisku kamatnu stopu od 0,06 posto.

Zagrebačka burza: Uzlet indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio snažan rast indeksa i znatno bolji promet.
Europske zemlje ovisne o turizmu iščekuju otvaranje granica 15. lipnja
OTVARANJE
Europske zemlje ovisne o turizmu iščekuju otvaranje granica 15. lipnja
BRUXELLES - Ponedjeljak 15. lipnja europski je 'Dan D' za turizam uoči ljetne sezone, komentirao je u utorak talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio najavljeni datum ponovnog otvaranja zemalja EU-a nakon tri mjeseca izolacije zbog pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE