GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljedice rasta cijena hrane: Kupuje se manje i slabije kvalitete

Posljedice rasta cijena hrane: Kupuje se manje i slabije kvalitete
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2024 / 11:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravo zbog rasta cijena hrane kupci mijenjaju navike - kupuju manje količine, robu slabije kvalitete i zaobilaze brendove. Analitičari prognoziraju da bi sredinom ove godine taj rast napokon trebao usporiti na stope od 2 do 4 posto. Kupci se najviše žale na visoke cijene mesa te voća i povrća.

Na zagrebačkoj tržnici Dolac teško je pronaći voće ili povrće koje nije poskupjelo. Za kilogram naranči treba 2,5 eura, a sjeća li se još itko da su prije dvije godine stajale triput manje?

Građani potvrđuju da je osim voća i povrća poskupjelo i meso. S druge strane, turistice iz SAD-a tvrde da su cijene razumne i da proizvodi izgledaju svježi i da se vidi da je povrće raslo u zemlji.

Lani tlo očito nije bilo plodno za povrće jer je poskupjelo gotovo 18%. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku cijena hrane od prosinca 2022. do prosinca 2023. porasla je za 6,7%. Maslinovo ulje poskupjelo je 44,6%, povrće 17,7%, krumpir 17,2%, slatkiši 15,8% i šećer 13%. Tako ocjenjuju u Državnom zavodu za statistiku, ali neki smatraju da su cijene rasle i više.

- Kategorije koje su najvažnije za novčanik poput jogurta, smrznutog mesa, kave, oni su u prosjeku skuplji 10%, kazao je Ivan Junaković, regionalni direktor prodaje iz kompanije Nielsen IQ Hrvatska.

Blago su pojeftinili mlijeko, brašno i suncokretovo ulje.

Cijene u supermarketima preslika su globalnih zbivanja. Lani je najviše poskupio kakaovac - više od 60 posto, a to smo i osjetili. No većina je sirovina pojeftinila.

- Sve to kreće od nafte koja je pala 10% na što se nadovezao pad cijena žitarica i ostalih energenata. Plin je pao 50%, a pšenica više od 20%, rekao je agroanalitičar Robert Jurišić.


Konzultantica Zvjezdana Blažić kazala je da će se proces usporavanja rasta cijena nastaviti i početkom 2024. godine. Možemo u prvom tromjesečju očekivati rast cijena do 5% da bi se to krajem godine već negdje spustilo na 3% do 3,5%.

Stručnjaci podsjećaju i na rizike koje donose ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku - dovoljno da prognoziranja o daljnjem kretanju cijena hrane učine neizvjesnima.

Tagovi: hrana, kvaliteta, maloprodaja, potrošnja, trgovina, mlijeko, brašno, šećer
PROČITAJ I OVO
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE