GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad prihoda putničkih agencija veći od 80 posto, u pitanju radna mjesta

Pad prihoda putničkih agencija veći od 80 posto, u pitanju radna mjesta
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2020 / 11:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Putničkim agencijama dobri rezultati ljetne turističke sezone nisu donijeli poboljšanje poslovanja te i dalje ukupno bilježe pad prihoda veći od 80 posto, zbog čega očekuju nastavak državnih potpora za očuvanje radnih mjesta, izvijestili su u petak iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

"Agencije su najgore prošle u koronakrizi, jer od početka pandemije bilježe veliki pad prihoda, koji je i u posljednja dva mjeseca veći od 80 posto. To je pokazala i anketa koju smo proveli među članicama sredinom kolovoza. U prilog nam ne ide ni trenutna epidemiološka situacija i prema našim procjenama većina agencija nema mogućnost ostvariti promet ključan za očuvanje radnih mjesta i likvidnost poslovanja", poručuje u priopćenju predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Turističkim agencijama nisu pomogli ni iznimno dobri rezultati ljetne turističke sezone, koje, kako kaže, ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti.

Naime, dio agencija ponudu i proizvode ne veže nužno uz turističku sezonu u Hrvatskoj, nego imaju i druge usluge specifičnih putovanja i proizvoda za određene tržišne niše.

To su primjerice kongresni turizam i školska putovanja, koje se ne realiziraju (samo) u ljeto nego cijele godine, a koja su ove godine izostala. Ni agencije koje se bave organizacijom putovanja domaćih turista u inozemstvo ili stranih gostiju po Hrvatskoj ove godine nisu bile u mogućnosti realizirati ugovorena putovanja uslijed zatvaranja granica i mjera zabrane putovanja.

"Svjesni smo činjenice da turistički sektor neće biti u mogućnosti održati svoje poslovne procese i poslovati bez daljnje podrške svih relevantnih dionika te je stoga UHPA apelirala prema Vladi da se potpore za očuvanje radnih mjesta produže i za iduće razdoblje", ističe Fain.

Upozorava i kako se, na 'valu' dobrih vijesti da je turistička sezona premašila očekivanja s ostvarenjem 50-postotnog lanjskog rezultata, zaboravlja na probleme koji su i dalje prisutni, jer je turistički sektor ipak puno složeniji od samih rezultata ostvarenih dolazaka i noćenja te uključuje razne dionike od kojih mnogi ne ovise isključivo o turističkoj sezoni.

Tu prvenstveno misli na turističke agencije od kojih većina, prema procjenama UHPA-e, neće moći ostvariti promet i osigurati likvidnost poslovanja prije ljeta 2021. godine.

Fain naglašava i da se UHPA, uz produženje mjera za očuvanje radnih mjesta, zalaže i za rješavanje mnogih otvorenih pitanja s kojima se agencije susreću, pri čemu iznimno važnim drži što prije implementirati već postojeće sigurnosne protokole te kroz pametnu kampanju komunicirati da je Hrvatska zemlja u kojoj se poštuju sve epidemiološke mjere, nose maske i poštuje propisana socijalna distance.

"Putničke odnosno turističke agencije ne smiju biti izjednačene s ostalim dionicima u turizmu koji su uspjeli ostvariti rezultate u sezoni, a niti zaboravljene krajem glavne ljetne sezone. Potrebne su transparentne odluke koje će jasno komunicirati niz mjera i odluka kojima će se agencijama osigurati uvjeti za nastavak poslovanja i omogućiti povrat uplaćenih sredstava svim putnicima", zaključuje Fain.

Tagovi: Udruga hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain, hrvatski turizam, putničke agencije
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE