GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ostojić: Nema otkazivanja rezervacija, ali delta soj izaziva neizvjesnost

Ostojić: Nema otkazivanja rezervacija, ali delta soj izaziva neizvjesnost
SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 17:56
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Hrvatska u dosadašnjem dijelu godine bilježi odlične turističke rezultate, primjerice za prošli, produljeni vikend, u zemlji je u prosjeku svakog dana bilo više od 300.000 turista.

To se može zahvaliti i povoljnoj epidemiološkoj situaciji - cijela naša zemlja je po Europskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti te njemačkom institutu Robert Koch u zelenoj, nerizičnoj zoni.

Uz to projekt Safe Stay in Croatia dobro je prihvaćen te je u njemu više od 16.000 raznih turističkih objekata, procijepljenost turističkih djelatnika u nekim županijama viša je od 70 posto, u najposjećenijoj turističkoj destinaciji, Rovinju, procijepljeno je više od 80 posto populacije, dok čelnici turističkih kompanija i udruženja od početka godine ponavljaju da je dobra epidemiološka situacija jedina garancija za uspješnu sezonu.

Nažalost, u Zadarskoj županiji koronavirus se širi daleko brže nego u ostatku zemlje, što je posljedica nepridržavanja propisanih mjera. Ljudi iz struke kažu kako za sad nema mjesta panici i govoru o naglom prekidu sezone kakav se dogodio u lanjskom kolovozu, ali neizvjesnost je postala primjetna.

Tportal je upitao Veljka Ostojića, predsjednika Hrvatske udruge turizma, kakvo je stanje na tržištu i osjeti li se u ovom trenutku strah od delta soja i novog vala korone u Europi na turističkim rezervacijama i dolascima. On kaže kako do nikakvog otkazivanja nije došlo, ali da se stanje mijenja i izuzetno je dinamično.

- Četiri su glavna čimbenika koja će utjecati na stanje rezervacija u našoj zemlji. To su epidemiološko stanje u Hrvatskoj i širenje delta soja, epidemiološko stanje u najznačajnijim emitivnim zemljama i širenje delta soja u njima, ukupna procijepljenost u zemlji i emitivnim zemljama te režimi putovanja', kaže nam Ostojić.

Kaže nam da se na tržištu osjećaju oprez i neizvjesnost zato što na razini Europske unije opet nije postignut jedinstven dogovor oko režima putovanja.

- Moramo biti oprezni oko režima ulaska gostiju iz delta sojem najpogođenijih zemalja', poručuje Ostojić.

Prema nekim projekcijama, ako ne bude iznenađenja u HUT-u ove godine očekuju, na razini Hrvatske između 50 i 60 posto noćenja s tri tržišta: Njemačke, Slovenije i Austrije.

- Donošenjem odluka oko režima putovanja ne smijemo dati povod za bilo kakva ograničenja prema tim tržištima, naročito Njemačkoj', zaključio je.

Tagovi: Veljko Ostojić, hrvatski turizam, delta soj koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE