GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Organska hrana: Evo što je važno znati

Organska hrana: Evo što je važno znati
NOVA NORMALNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - S obzirom na situaciju u kojoj smo se našli, sve više ljudi pokazuje interes za pribavljanjem određenih količina hrane iz vlastitog uzgoja. Ponajprije se to odnosi na organsku poljoprivredu koja ima sve više pobornika.

Organska hrana je ona koja je uzgojena na prirodan način tj. bez umjetnih dodataka poput umjetnih pesticida, kemijskih gnojiva i koja ne sadrži GMO. Organska hrana mora do potrošača doći bez ikakvih dodataka poput aditiva i ne smije biti ozračena. U ljudskoj povijesti uzgajala se isključivo organska hrana sve do 20. stoljeća kada dolaze prvi umjetni pesticidi i umjetna gnojiva.

Karakteristike prirodnog uzgoja u suprotnosti su s karakteristikama konvencionalnog uzgoja. Gredice su prirodnih oblika, uzgoj je polikulturan i mješa se sa samoniklim biljkama. Nema obrade tla jer samonikle biljke rahle zemlju i tlo se pokriva biomasom. Nema gnojenja, pljevljenja, prskanja i orezivanja voćaka, nema sijanja.

Organski uzgoj je više na tragu prirodnog uzgoja. Gredice su također prirodnih oblika i uzgoj je polikulturan. Tlo se prve godine obrađuje, a održava se prozračivanjem /rahljenjem, pokrivanjem biomasom, po potrebi dodavanjem komposta i povremenim pljevljenjem. Sije se svake godine, otporne biljke se puštaju u samozasjemenjivanje, a dozvoljeno je korištenje isključivo prirodnih pripravaka i čajeva.

Ovo je sedam važnih obilježja organske hrane:

1. Organske namirnice uzgojene su bez sintetskih pesticida, umjetnog gnojiva, genetski modificiranih sastojaka (GMO), bioinžinjeringa ili ionizirajućeg zračenja.

Organsko meso, jaja i mliječni proizvodi dolaze od životinja kojima u prehranu nisu dodavani antibiotici i hormoni rasta.

2. Organsko meso, jaja i mliječni proizvodi dolaze od životinja kojima u prehranu nisu dodavani antibiotici i hormoni rasta.

3. Dok izraz 'prirodno' ne mora imati nikakvu potvrdu treće strane, etiketa 'organsko' je dodijeljeni certifikat nakon detaljne provjere proizvodnje i proizvodnog pogona.

4. Organski uzgoj započinje posebnom, prirodnom pripremom tla uz upotrebu isključivo prirodnog gnojiva i komposta te obradom zemlje. Zdravo i kvalitetno tlo biljke čini otpornijima na nametnike.

5. U proizvodnji se koriste isključivo pesticidi dobiveni iz prirodnih izvora te prirodno gnojivo.

6. Organsko voće i povrće izrasta iz organskog sjemena što znači da je proces proizvodnje kontroliran od samog početka.

7. Proces proizvodnje organskih namirnica je skuplji i kompleksniji pa su organske namirnice skuplje od onih iz masivnog ili nekontroliranog uzgoja.

Organska hrana svakako ima bolji okus od hrane uzgojene u plasteniku ili stakleniku. Ipak, treba uzeti u obzir da je svaka domaća hrana finija od one ”industrijske” iz plastenika.

Cijena organske hrane u odnosu na neorgansku je u Hrvatskoj između 40 i 100% viša. U svijetu je organska hrana skuplja od obične 10 do 40 %, a negdje se njezina proizvodnja i subvencionira.

Tagovi: organska hrana, organska poljoprivreda, hrana, nestašice hrane, GMO sjeme, organska poljoprivreda, prirodni pesticidi, prirodno gnojivo
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE