GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oprez na Wall Streetu, jedino Nasdaq porastao

Oprez na Wall Streetu, jedino Nasdaq porastao
OPREZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2023 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi zabilježili tek male pomake, nakon snažnog rasta u petak, jer ulagači nisu skloni riziku uoči govora predsjednika Feda Jeromea Powella i izvješća o inflaciji u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 0,34 posto, na 33.517 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 posto, na 3.892 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,63 posto, na 10.635 bodova.

U petak su ti indeksi skočili više od 2 posto jer su izvješća s tržišta rada i iz uslužnog sektora SAD-a podržali nadu da bi američka središnja banka mogla biti manje agresivna u povećanju kamata, s obzirom na popuštanje inflacijskih pritisaka.

No, početkom ovoga tjedna ulagači su oprezni. Doduše, većinu dana indeksi su proveli u pozitivnom području, no pred kraj trgovanja Dow Jones i S&P 500 zaronili su u negativno.

Ulagači nisu skloni dodatno riskirati uoči izlaganja predsjednika Feda Jeromea Powella u utorak na skupu središnjih bankara u Stockholmu.

Očekuje se da će ponoviti da su potrebne daljnje mjere kako bi se suzbila inflacija.

Na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u veljači povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj lanjskoj sjednici.

U četvrtak će, pak, biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u prosincu u SAD-u, koje će vjerojatno pokazati da inflacijski pritisci i dalje popuštaju.

Uz to, krajem tjedna u SAD-u počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi mogla znatno utjecati na smjer tržišta, s obzirom da se ne očekuju osobiti rezultati zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstava.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,25 posto, na 14.792 boda, a pariški CAC 0,68 posto, na 6.907 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE