GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oprez na Wall Streetu, indeksi stagnirali

Oprez na Wall Streetu, indeksi stagnirali
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2023 / 07:42
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su zbog boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja ponovno porasli prinosi na državne obveznice.

Dow Jones ojačao je 0.04 posto, na 33.997 bodova, no S&P 500 oslabio je 0.01 posto, na 4373 boda, a Nasdaq indeks 0.25 posto, na 13.533 boda. Podršku indeksima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine banaka i kompanija.

Zbog toga su analitičari povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 2.2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se prije tjedan dana očekivao rast od 1.3 posto.

No, pod pritiskom su se našle dionice proizvođača poluvodiča, nakon vijesti da bi vlada predsjednika Joea Bidena mogla zabraniti isporuku naprednih čipova za umjetnu inteligenciju Kini.

Cijena dionice nVidije pala je zbog toga gotovo 5 posto, premda je ta kompanija poručila da ne očekuje značajniji utjecaj te zabrane na financijske rezultate.

Negativno je na tržište utjecao i ponovni rast prinosa na državne obveznice, nakon što je objavljeno da je promet u trgovini na malo u rujnu u SAD-u porastao više nego što se očekivalo, što bi moglo podržati visoku inflaciju.
a
A to znači da bi kamate američke središnje banke mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

"Bilo je danas nekoliko vrlo dobrih poslovnih izvješća kompanija, no burzovni su indeksi naletjeli na zid zbog rasta prinosa", kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Viši prinosi smanjuju privlačnost dionica jer ulagačima nude visoke prinose na državne obveznice bez ikakvog rizika.

Ulagači prate i razvoj situacije na Bliskom istoku, a analitičari kažu da ne očekuju značajniji utjecaj na tržište ako ne dođe do eskalacije sukoba između Hamasa i Izraela i ako se u sukob ne uključe i neke druge zemlje regije.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.558 posto, na 7675 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.09 posto, na 15.251 bod, a pariški CAC 0.11 posto, na 7029 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Bakar ulazi u superciklus, ponuda ne može zadovoljiti potražnju
ROBNA TRŽIŠTA
Bakar ulazi u superciklus, ponuda ne može zadovoljiti potražnju
LONDON - Brojni stručnjaci za sirovine smatraju da trgovini bakrom predstoji „superciklus“. Jer, za prelazak na klimatski neutralno gospodarstvo potrebna je prije svega jedna sirovina: bakar.
Zašto su Korejci poludjeli za zlatnim polugama?
INTERES
Zašto su Korejci poludjeli za zlatnim polugama?
SEUL - Južnokorejske trgovine imaju novu popularnu stavku u ponudi - zlatne poluge.
Azijska tržišta: Tokijski indeksi predvode pad
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tokijski indeksi predvode pad
TOKIO - Japanske dionice predvodile su pad na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu, dok su ulagači analizirali zarade iz regije i iščekivali rezultate japanskih divova Toyote i Mitsubishija koji bi trebali biti objavljeni kasnije tijekom dana.
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
OPTIMIZAM
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average i S&P 500 porasli su u utorak dok su trgovci tražili više naznaka o tome kada bi Federalne rezerve mogle početi snižavati stope.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE