GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se pad cijena poljoprivrednih proizvoda

Očekuje se pad cijena poljoprivrednih proizvoda
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 09:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U ovoj se godini očekuje pad cijena poljoprivrednih proizvoda za 0,8 posto prema godini ranije, pri čemu bi cijene biljnih proizvoda mogle pasti za 2,4 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda porasti za 1,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prognozi cijena u poljoprivredi.

Kod biljnih proizvoda najviše će, prema prognozama, pasti cijene povrća, voća i krmnog bilja. Cijene povrća će pasti 8,1 posto, voća 7,4 posto te krmnog bilja za 16,3 posto.

Cijene krumpira, uključujući sjemenski, kako se prognozira, past će 8,3 posto, vina 5,8 posto te žitarica 2,8 posto.

Istodobno se prognozira da će porasti cijene industrijskog bilja, za 14,4 posto te maslinovog ulja, za 7,6 posto.

Kod stoke i stočnih proizvoda u ovoj se godini očekuje rast cijena koji imaju znatniji udio u stočarstvu - svinja za 3,8 posto, goveda 1,1 posto te mlijeka za 3,4 posto, navodi se u procjenama DZS-a.

Prognozira se i rast cijena konzumnih jaja, za1,2 posto te peradi, za 0,8 posto.

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji očekuje se pad od 3,5 posto prema godini ranije. Pritom se očekuje da će cijene gnojiva pasti 12 posto, energije i maziva 20,4 posto te stočne hrane 1,6 posto.

Istodobno se očekuje rast cijena sjemena i sadnog materijala, za 4,1 posto, cijena veterinarskih usluga, za 1,1 posto te cijena sredstava za zaštitu bilja, za 4,1 posto.

Prognoza indeksa cijena u poljoprivredi za 2020. izračunana je na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad – prosinac, navode statističari.

Cijene korištene za izračun prognoze za prvih devet mjeseci ove godine dobivene su iz mjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja DZS-a, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te ostalih administrativnih izvora.

Tagovi: poljoprivreda, krumpir, vino, maslinovo ulje, jaja
PROČITAJ I OVO
Božićni sajam u Beču ipak otkazan
OTKAZANO
Božićni sajam u Beču ipak otkazan
BEČ - Ovogodišnji adventski sajam, čije je otvaranje najprije odgođeno na početak prosinca, službeno je otkazan, no sezona klizanja na velikom bečkom klizalištu ispred vijećnice započet će već 24. prosinca.
Pfizerove dionice tonu zbog problema s prijevozom cjepiva za koronu
POTONUĆE
Pfizerove dionice tonu zbog problema s prijevozom cjepiva za koronu
NEW YORK - Pfizerove dionice potonule su danas 3,1 posto nakon što je Dow Jones izvijestio o problemima s prijevozom cjepiva za koronu.
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivni niz, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivni niz, promet slab
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak Crobex indeksi blago su kliznuli, prekinuvši 3-dnevni uspon tijekom kojeg su porasli za više od 3 posto, a i promet je ponešto splasnuo.
Nevjerojatno poskupljenje biljnih ulja podiglo cijene hrane blizu rekorda
HRANA
Nevjerojatno poskupljenje biljnih ulja podiglo cijene hrane blizu rekorda
NEW YORK - Cijene hrane snažno su porasle u studenome, približivši se najvišoj razini u šest godina, potaknute "nevjerojatnim" poskupljenjem biljnih ulja, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
FOREX
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je skliznuo na novu najnižu razinu u dvije i pol godine prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, budući da su investitori skloniji riziku zbog optimizma u vezi cjepiva i očekivanja novih poticaja u američkom gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE