GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NUNS: 2019. medijima iz budžeta 14 miliona evra, dominantno za propagandu

NUNS: 2019. medijima iz budžeta 14 miliona evra, dominantno za propagandu
MEDIJI I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2020 / 20:29
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - U protekloj godini u Srbiji je objavljeno 155 konkursa za sufinansiranje javnog informisanja na kojima je raspodeljeno ukupno više od 1,6 milijardi dinara (približno 14,1 miliona evra), saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Tim budžetskim novcem dominantno je finansirana politička promocija i propaganda na štetu javnog interesa, istraživačkog novinarstva i objektivnog informisanja, ocenio je NUNS.

Ministarstvo za kulturu i informisanje je objavilo devet konkursa na kojima su raspodeljena 274 miliona dinara, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine imao je pet konkursa u ukupnoj vrednosti od 64,2 miliona dinara, a lokalne samouprave su tokom 2019. godine imale ukupno 141 konkurs u ukupnom iznosu većem od 1,3 milijarde dinara.

Medju lokalnim samoupravama najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja dao je Grad Beograd 81 milion dinara, a najmanje Opština Knić 200.000 dinara.

Ključne slabosti sufinansiranja medija nastavile su se i prošle godine, na svim nivoima: nedovoljno transparentan proces izbora članova komisija, odsustvo pravih medijskih stručnjaka i nejasni kriterijumi za procenu predloženih projekata.

Učestala je praksa da se visokim iznosima finansiraju redovni programi medija, da ne postoje adekvatni i efikasni mehanizmi ocenjivanja odobrenih projekata, da nedostaju sankcije za povredu zakonskih odredbi i za zloupotrebu konkursnih procedura, naveo je NUNS.

Rezultat je da su novcem gradjana 2019, kao i prethodnih godina, dominantno finansirani politička promocija i propaganda vlasti, na štetu javnog interesa i objektivnog informisanja.

Najteže je do budžetske podrške dolazilo istraživačko i kritičko novinarstvo koje informiše o najosetljivijim temama za vlast, kao što su korupcija i drugi oblici zloupotreba i kriminala.

NUNS je podsetio da su na konkursima za projektno sufinansiranje veoma izdašno nagradjeni tabloidna štampa i njeni portali Alo, Informer, Srpski telegraf, Kurir i Srbija danas kojima je samo u prvoj polovini godine dodeljeno ukupno 27,5 miliona dinara.

"Stručnim" komisijama piše NUNS "očigledno nimalo nije smetalo to što je monitoring Saveta za štampu od avgusta do kraja 2018. godine u tabloidima Alo, Srpski telegraf, Kurir i Informer zabeležio oko tri hiljade prekršaja Kodeksa novinara Srbije", i to što je pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano da komisije prilikom dodele novca moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks.

Na konkursu Grada Beograda, od raspodeljenih 81 milion dinara (oko 700.000 evra), najmanje 85 odsto novca dodeljeno je "prorežimskim medijima i javnosti nepoznatim firmama".

Najviše novca, bezmalo 200 hiljada evra, slilo se na račune Televizije Studio B i tabloida Alo koji su u vlasništvu Saše Blagojevića. On je, po pisanju medija, školski drug bivšeg gradonačelnika Beograda i aktuelnog ministra finansija Siniše Malog.

Dve firme Dragana J. Vučićevića, vlasnika tabloida Informer, dobile su ukupno šest miliona, a dve firme u vlasništvu Igora Žeželja (Adria media group koja izdaje list Kurir, i Adria media magazine) dobile su dva miliona dinara, a još dva miliona dobila je i firma Adria media TV.

Iznos od dva miliona dinara dobila je i kompanija izdavač Večernjih novosti.

U Nišu su ove godine više od četiri petine ukupno raspodeljenih 78,5 miliona dinara dobili mediji koji su vlasnički i uredjivački bliski vlastima i SNS.

Tako je medijima porodice Radomirović pripalo 29 miliona dinara, medijima porodice Gašić 14,4 miliona, dok je Niška televizija, u zajedničkoj svojini te dve porodice, dobila 14,4 miliona.

Na konkursu Novog Sada politički podobni mediji su za svoje projekte dobili čak 57 miliona dinara.

Najbolje je prošla Novosadska televizija, neskriveno bliska SNS piše NUNS, kojoj je za tri projekta dodeljeno ukupno 8,88 miliona od kojih je čak 5,9 miliona dodeljen za projekat "Pesnici Novom Sadu".

Na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje sadržaja u štampi najveći iznos od 1,9 miliona dinara odobren je Večernjim novostima za projekat "Osam vekova Srpske pravoslavne crkve".

"Najpopularnije" teme sufinansiranih projekata medija su očuvanje kulturnog identiteta, zaštita životne sredine, ljudska prava, briga o deci i omladini, zdravlje gradjana, afirmacija sporta, kulture i turizma, saopštio je NUNS.

Tagovi: NUNS, pomoć medijima iz budžeta, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Informer, Kurir
PROČITAJ I OVO
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
KOREKCIJA
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
NEW YORK - Tržište kriptovaluta očekivano je doživjelo korekciju ili, ako bismo pretjerivali, manji slom, koji su neki mediji nazvali Thanksgiving crash (četvrtak je bio Dan zahvalnosti u SAD-u).
Britanija naručila još dva milijuna doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Britanija naručila još dva milijuna doza cjepiva protiv korone
LONDON - Velika Britanija osigurala je dodatnih dva milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa koje proizvodi američka biotehnološka kompanija Moderna, priopćila je britanska vlada.
Kanada zabranila izvoz nekih lijekova u SAD
LIJEKOVI
Kanada zabranila izvoz nekih lijekova u SAD
OTTAWA - Kanadska vlada je u subotu objavila da zabranjuje izvoz u Sjedinjene Države nekoliko vrsta lijekova, poglavito onih koji se koriste u liječenju covida-19, jer bi mogao doveti do nestašica u Kanadi.
Svjetska tržišta: Indeksi na najvišim razinama u povijesti
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi na najvišim razinama u povijesti
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna dosegnule rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o razvoju još jednog cjepiva protiv koronavirusa i napretku u prijenosu vlasti u Bijeloj kući.
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su ulagači optimistični zbog napretka u razvoju cjepiva protiv koronavirusa, pa su skloniji rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE