GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi turistički proizvod Dubrovnika, Kotora i Mostara

Novi turistički proizvod Dubrovnika, Kotora i Mostara
POVEZIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 13:34
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Novi turistički proizvod za Dubrovnik, Kotor i Mostar "Plava propusnica - Blue Pass" predstavljen je u četvrtak u Dubrovniku, u sklopu završne konferencije 1,7 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta „Otkrivanje prekogranične vodene bioraznolikosti - EXChAngE".

Projekt je podržan u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. - 2020. Ukupni proračun projekta je 1,7 milijuna eura, uz sufinanciranje EU od 1,4 milijuna eura. Projekt je započeo 15. kolovoza 2020. godine i trajao je 27 mjeseci.

Nakon 27 mjeseci provedbe predstavljen je glavni rezultat: novi turistički proizvod – Plava propusnica (engl. Blue Pass) koji omogućuje posjete uz popuste novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom: Akvarij Dubrovnik (Hrvatska), Kotor i Akvarijum Boka (Crna Gora), Vodena staza Hutovo Blato i Vodena staza Mostar (Bosna i Hercegovina) i privlači više turista u ovo područje.

Voditelj projekta EXChAngE (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity) Nenad Antolović s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku rekao je kako „Plava propusnica” povezuje više turističkih lokacija u tri grada na UNESCO-ovom popisu.

"Dubrovnik, Kotor i Mostar su relativno blizu i turisti ih rado obilaze. Uz to smo razvili i mobilnu aplikaciju, interaktivni vodič kroz tri grada na šest jezika. Iz projekta je Institut dobio pola milijuna eura, od čega je u dubrovački Akvarij uloženo 300 tisuća eura za tri velika bazena koja su prije bila ukopana", izjavio je Antolović.

Ramiz Pašić iz Turističke zajednice (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona istaknuo je kako je iz projekta sa 150 tisuća eura obnovljena Gradska banja u Mostaru, dok je TZ zbog inflacije i pandemije dodao još 43 tisuće eura s PDV-om.

"Gradska banja bila je u derutnom stanju, iako je redovno koriste plivački klubovi. Sad će opet zasjati u punom sjaju, a bit će uvrštena i na mostarsku Plavu stazu, s drugim spomenicima pored rijeke Neretve. S 'Plavom propusnicom' turisti mogu s popustom obići Tekiju u Blagaju, u Mostaru Karađoz-begovu džamiju i ostale muzeje te Park prirode Hutovo Blato", naveo je Pašić.


Mirko Đurović s Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore rekao je kako je sredstvima iz projekta dopunjen Akvarijum Boka u Kotoru s dva nova bazena i novom postavom organizama iz Jadranskom moru.


"Uz to smo u dvorištu postavili interaktivne panele, gdje posjetitelji mogu dodatno naučiti o značaju biološke raznolikosti i problemima Jadranskog mora. Nadam se da će 'Plava propusnica' doprinijeti mobilnosti turista između tri grada", istaknuo je Đurović.

Dubrovački Akvarij u Tvrđavi svetog Ivana u ožujku je ponovno otvoren nakon 18 mjeseci obnove kroz projekt EXChAngE, u sklopu kojeg su obnovljena tri velika bazena i osmišljena ekološka edukacija za djecu.

"Plava propusnica" je dostupna na prodajnim mjestima partnera projekta EXChAngE.

Tagovi: Dubrovnik, Kotor, Mostar, EXChAngE, Explore Cross-border Aquatic Biodiversity, Nenad Antolović
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE