GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi model izračuna indeksa turističke razvijenosti

Novi model izračuna indeksa turističke razvijenosti
MODELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2020 / 10:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Znanstvenici Instituta za turizam u Zagrebu su, u suradnji s prof. dr. sc. Vukom Tvrtkom Opačićem s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uspostavili novi model za izračun indeksa turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave. 

Glavni motiv za izradu novog modela proizlazi iz potrebe za kvalitetnim i preciznim definiranjem stupnja turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave kao osnovnih teritorijalnih jedinica u Hrvatskoj, kako bi se uspostavio učinkovit i transparentan sustav koji će ublažiti aktualne neravnomjernosti u turističkom razvoju Hrvatske te bolje valorizirati njene resurse.

Osim toga, novi model pruža mogućnost stvaranja kvalitetne analitičko-informacijske podloge za provođenje mjera sektorske politike s područja turizma. Naime, osnovna svrha indeksa turističke razvijenosti je formuliranje hrvatske turističke politike na način da se maksimalno iskoriste raspoloživi resursi u svim dijelovima Hrvatske, uz istodobno osiguravanje održivosti turističkih aktivnosti s ekološkog, socijalnog i ekonomskog motrišta.

Imajući u vidu velike promjene kojima je izložen razvoj turizma, posebice u kontekstu aktualne pandemije koronavirusa, ovaj se model temelji na pokazateljima koji su egzaktni, transparentni i objektivni te lako dostupni za sve gradove i općine u Hrvatskoj na godišnjoj razini. Tako je gradovima i općinama omogućeno jednostavno praćenje promjena u stupnju turističke razvijenosti po svakom od pokazatelja, kao i planiranje njihova razvoja. Osnovni pokazatelji na kojima se temelji kompozitni indeks turističke razvijenosti su ukupan broj postelja te broj postelja u hotelima i sličnim smještajnim objektima, broj dolazaka, broj noćenja i broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Pokazatelji su promatrani u apsolutnim i relativnim vrijednostima, a svi su gradovi i općine razvrstani su u pet razreda.

„Mogućnosti primjene indeksa turističke razvijenosti vrlo su široke, a kao dvije najvažnije ističu se njegovo korištenje kao temelja za dobivanje potpora za razvoj turizma te kao mjerila za određivanje pozicije pojedinog grada ili općine u sustavu turističkih zajednica na lokalnoj razini, odnosno za formiranje samostalne turističke zajednice ili pridruživanje turističkim zajednicama područja. U tom kontekstu, indeks turističke razvijenosti može poslužiti i kao referentna točka u promišljanju buduće strategije razvoja turizma Republike Hrvatske, posebice prilikom određivanja ciljeva, politika i mjera koje će se definirati za sljedeće plansko razdoblje.“ – istaknuo je voditelj projekta prof. dr. sc. Zoran Klarić.
Projekt 'Uspostava modela za izračun indeksa turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj' financiran je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Za više detalja o indeksu molimo kontaktirajte Ministarstvo turizma i sporta, kao naručitelja studije.

Tagovi: indeks turističke razvijenosti, Zoran Klarić, Institut za turizam, Vuk Tvrtko Opačić
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem trzištu kapitala ostala je mlaka i danas, a veći promet nego u sredu je u najvećoj meri rezultat trgovanja akcijama dve kompanije, dok su BELEX indeksi zabeležili negativne vrednosti.
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
ZAGREB - Četvrtak je donio nastavak optimistične trgovine na Zagrebačkoj burzi koja je obilježila cijeli ovaj tjedan.
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
FOREX
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući podacima iz njemačke industrije, a trgovci pozorno prate i stanje u američkom gospodarstvu kako bi procijenili izglede za podizanje kamatnih stopa.
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
LIJEKOVI
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE