GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala

Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
SMJERNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 10:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je Smjernice o provjeri i odobrenju prospekta te o izvršavanju ostalih obaveza u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem vrijednosnih papira na uređeno tržište, kojima precizno i na jednom mjestu opisuje postupak odobrenja prospekta kod javne ponude i uvrštenja vrijednosnih papira na uređeno tržište, a u skladu s odredbama Uredbe o prospektu i Zakona o tržištu kapitala.

Smjernice su namijenjene izdavateljima, ponuditeljima i osobama koje traže uvrštenje za trgovanje na uređenom tržištu te ostalim dionicima kod javne ponude vrijednosnih papira i njihova uvrštenja na burzu.

U sklopu Smjernica posebno se navode i upute kako iskoristiti prednosti iznimke od obveze objave prospekta izdanja i to za one javne ponude vrijednosnih papira za koji se prikuplja iznos manji od osam milijuna eura (u kunskoj protuvrijednosti).

Naime, s iznimkama i izuzećima na temelju posljednjih zakonskih izmjena, Hrvatska je kao članica Europske Unije odučila iskoristiti diskrecijsko pravo da manjim poduzećima u Republici Hrvatskoj olakša pristup financiranju putem tržišta kapitala i tako pruži alternativu financiranjima putem bankarskih kredita.

No, kako bi se kod takvih izdanja pružila što transparentnija komunikacija s investitorima i zaštitila prava ulagatelja, određeno je da je za izdanja između četiri i osam milijuna eura potrebno izdavanje Informacijskog dokumenta o ponudi, ali to je znatno jednostavniji i jeftiniji proces za poduzeća bez troškova konzultanata te bez troškova odobrenja dokumenta kod Hanfe (koji inače postoji kod odobrenja prospekta).

Sam dokument treba na jednostavan način sadržavati sve važne informacije o izdanju kako bi ulagači mogli donijeti utemeljene odluke o ulaganju. Pritom, ga izdavatelj nije dužan dostavljati Hanfi, osim na njezin zahtjev. Sadržaj Informacijskog dokumenta o ponudi propisan je ranijim Hanfinim Pravilnikom o minimalnom obliku i sadržaju informacijskog dokumenta kod iznimke od obveze objave prospekta, a koji se može pronaći na internetskoj stranici Hanfe.

Hanfa je prilikom izrade ovih Smjernica vodila računa o najboljoj praksi drugih regulatora, a kako izdavatelji u Republici Hrvatskoj ne bi bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na europske izdavatelje. Nova pravila za javne ponude vrijednosnih papira manje vrijednosti iskorak su prema dugoročnom planu Europske komisije za uspostavu unije tržišta kapitala, koja bi u dodatnim drugim područjima trebala povećati broj izdavatelja i ulagača na svim tržištima Europske Unije.

Tagovi: Hanfa, uvrštenje vrijednosnih papira na tržištu kapitala, tržište kapitala, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank: Mladi Amerikanci će pomoć države iskoristiti za kupnju dionica
ISTRAŽIVANJE
Deutsche Bank: Mladi Amerikanci će pomoć države iskoristiti za kupnju dionica
NEW YORK - Istraživanje Deutsche Banka pokazalo je da će mladi Amerikanci popriličan dio novca kojeg će dobiti od države (tzv. stimulativni čekovi) potrošiti na kupnju dionica.
Dolar prema kuni najjači u tri i pol mjeseca
TEČAJ
Dolar prema kuni najjači u tri i pol mjeseca
ANALIZA - Slijedeći svoj polupostotni rast iz veljače, HNB-ov srednji tečaj američkog dolara na početku ovog mjeseca je intenzivirao taj smjer.
Beogradska berza: Messer Tehnogas najtraženiji na početku nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Messer Tehnogas najtraženiji na početku nedelje
BEOGRAD – Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi nije doneo energičniju aktivnost investitora, ali su indeksi krenuli uzlaznom putanjom neutrališući gubitke zabeležene u petak..
Zagrebačka burza: CROBEX10 skočio na najvišu razinu od veljače 2020.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX10 skočio na najvišu razinu od veljače 2020.
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli snažnijim rastom vrijednosti, za nešto više od 0,9 posto, uz promet manji od pet milijuna kuna, dok je osjetniji pad cijene zabilježila dionica Privredne banke Zagreb (PBZ) nakon što je najavljeno njezino delistiranje.
Tajland promovira kanabis kao novi zamah ekonomiji
KONOPLJA
Tajland promovira kanabis kao novi zamah ekonomiji
BANGKOK - Tajlanđani su pohrlili na izložbu kanabisa u vrijeme dok rastu i ponuda i potražnja za tom biljkom nakon što je vlada odobrila njenu upotrebu u prehrani i drugim proizvodima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE