GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova žičara na Platku gradi se brže od plana

Nova žičara na Platku gradi se brže od plana
GRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2022 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Izgradnja nove žičare na Platku teče brže od planiranog pa se njezin dovršetak očekuje do početka ovogodišnje skijaške sezone, istaknuto je u četvrtak na sjednici primorsko-goranske Županijske skupštine.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan rekao je da je bilo problema s radnog snagom i nabavom čelika za potporne stupove, ali to je prevladano. Donja i gornja stanica žičare se grade, devet potpornih stupova je u gradnji, a neki od njih će se uskoro postaviti na trasi žičare, dodao je.

Jedan od izazova su promjene cijena sirovina i povećanje drugih troškova pa očekujemo da će izvođač dostaviti zahtjev za pokriće razlike u troškovima, istaknuo je Krpan, dodajući da županija očekuje Vladine upute o postupanju u takvim slučajevima.

Na Platku se priprema asfaltiranje uređene ceste od glavnog parkirališta do Velikog doma, dodao je.

Posao izgradnje nove žičare četverosjedežnice na Platku dobila je zajednica ponuditelja Strucon i Bartholet Maschinenbau. Ugovor je vrijedan oko 33 milijuna kuna. Žičara na Radeševu dugačka je 800 metara, imat će 114 stolaca, od kojih je dio opremljen i nosačima za bicikle. Radovi su počeli u rujnu 2021.

U raspravi su nezavisni vijećnici Leo Pavela i Davor Štimac upitali što će se događati na Platku nakon tih investicija, to jest postoji li plan za snažniji razvoj turizma i sporta u tom centru.

Nedo Pinezić (Unija Kvarnera) rekao je da bi Platak trebalo marketinški uključiti u promociju Gorskog kotara te ga jače predstavljati kao izletničke i rekreacijske zone u drugim dijelovima županije.

Krpan je istaknuo da je prepreka snažnijem razvoju nedostatak smještajnih kapaciteta, ali za to, kako je rekao, ne može biti nadležna Primorsko-goranska županija, nego privatni investitori.

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da je revitalizaciju i uređenje Platka pokrenuo osobno 2006. godine.

"Sve što je na Platku učinjeno rezultat je javnog sektora, odnosno nas", rekao je i zaključio da je vrijeme da se stane s javnim ulaganjem u Platak te ulaže i u druge dijelove Gorskog kotara.

"Javni sektor je uložio u Platak radi kvalitete života i zdravlja građana, to nije učinjeno na komercijalnoj osnovi", ustvrdio je župan.

U proteklih desetak godina ta je županija u Sportsko-rekreacijski centar Platak uložila oko 70 milijuna kuna, a s ulaganjima u novu žičaru to je više od 100 milijuna.

Tagovi: žičara na Platku, Platak
PROČITAJ I OVO
Hrvatska se u Cannesu predstavlja kao luksuzna destinacija visoke vrijednosti
TURIZAM
Hrvatska se u Cannesu predstavlja kao luksuzna destinacija visoke vrijednosti
CANNES - Najvažniji sajam za luksuzni turizam u svijetu International Luxury Travel Market (ILTM), čije se ovogodišnje izdanje održava u Cannesu od 5. do 8. prosinca 2022., iznimno je važan za pozicioniranje Hrvatske na svjetskoj karti elitnog turizma.
Zagrebačka burza: Span dobitnik dana, treći uzastopni rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span dobitnik dana, treći uzastopni rast indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi blago porasli treći dan zaredom, a u fokusu investitora bila je dionica Spana, kojom je ostvaren najveći promet, a bila je i među najvećim dobitnicama.
Ostojić: Ulazak u Schengen snažan je impuls za hrvatski turizam
OCJENE
Ostojić: Ulazak u Schengen snažan je impuls za hrvatski turizam
ZAGREB - Današnja odluka o ulasku Hrvatske u šengenski prostor snažan je impuls za hrvatski turizam. Ova će odluka dati dodatni poticaj rastu turističkog prometa i konkurentnosti sektora jer će sigurno osnažiti interes za hrvatskom turističkom ponudom.
Azijska tržišta: Uzlet u Hong Kongu, na ostalim tržištima većinom pad
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Uzlet u Hong Kongu, na ostalim tržištima većinom pad
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su u Hong Kongu snažno porasle, zahvaljujući najavama o daljnjem popuštanju restriktivnih covid mjera u tom gradu.
Wall Street: S&P 500 pao peti dan zaredom
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 pao peti dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks pao peti dan zaredom jer na tržištu vlada nesigurnost po pitanju do koje će razine američka središnja banka povećati kamatne stope i može li gospodarstvo izbjeći recesiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE