GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački vinari povećavaju proizvodnju unatoč suši

Njemački vinari povećavaju proizvodnju unatoč suši
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 21:25
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Vinogradari u Njemačkoj povećali su proizvodnju za 6 posto na godišnjoj razini prošle godine unatoč dugotrajnoj suši, izvijestio je u ponedjeljak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu blizu Frankfurta.

Prošlogodišnja proizvodnja bila je 8,94 milijuna hektolitara vina i mošta, svježe cijeđenog soka od grožđa koji se koristi za proizvodnju vina. To je 491.800 hektolitara više od razine iz 2021. godine.

Mjereno u odnosu na srednjoročni prosjek od 2016. do 2021. godine, proizvedeno je 3,5% više vina i mošta.

I to unatoč činjenici da je dugotrajna suša prošle godine uzrokovala gubitke prinosa u mladim biljkama ili na mjestima s niskim kapacitetom skladištenja vode, objasnili su statističari.

"Stariji su se trsovi razmjerno dobro nosili zbog svojih dubokih korijena." U isto vrijeme, sušno ljeto dovelo je do male zaraze gljivicama i imalo pozitivan učinak na zdravlje grožđa.

Također nije bilo kasnih mrazova velikih razmjera ili većih oluja poput tuče 2022. Osim toga, raširena kiša neposredno prije žetve povećala je prinose.

Podaci su pokazali da su dvije trećine proizvedenih vina bila bijela vina, a jedna trećina crna, uključujući rosé i Rotling, posebno ružičasto vino proizvedeno od crvenog i bijelog mošta. Pretvoreno u boce od 0,75 litara, to je oko 1,2 milijarde boca mošta i vina.

Udio tzv. kvalitetnih vina bio je 21% količinski, znatno više nego 2021. kada je iznosio 15%.

Samo dvije velike vinorodne regije Rheinhessen i Pfalz doprinijele su gotovo polovici ukupnog njemačkog vina i mošta, s 2,44 milijuna hektolitara odnosno 1,79 milijuna hektolitara. Na trećem mjestu slijedi vinorodna regija Baden s 1,37 milijuna hektolitara.

Tagovi: njemački vinari, vinari, proizvodnja vina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE