GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački ministar priznao propuste regulatora u skandalu s Wirecardom

Njemački ministar priznao propuste regulatora u skandalu s Wirecardom
PROPUSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 16:15
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački financijski regulator Bafin dijeli odgovornost za računovodstveni skandal koji je razotkriven propašću financijsko tehnološke tvrtke Wirecard, priznao je ministar financija Olaf Scholz uoči svjedočenja u Bundestagu.

"Nažalost, agencija za nadzor financijskog sektora nije otkrila očite kriminalne radnje u Wirecardu", rekao je Scholz u ponedjeljak za Sueddeutsche Zeitung.

Bafin je podređen ministarstvu financija.

Ministar Scholz poručio je da zbog propusta u slučaju Wirecard želi reformirati supervizijski mehanizam u Njemačkoj: "Bafin će biti restrukturiran, organizacijski i kadrovski. To se ne smije ponoviti, želimo djelotvorniji financijski nadzor", poručio je Scholz.

Računovodstveni skandal koštao je predsjednika Bafina Felixa Hufelda pozicije, a odlazi i njegova potpredsjednica Elisabeth Roegele.

Ministar je za ovaj tjedan najavio i rezultate istrage o Bafinovoj obradi slučaja Wirecard a danas bi trebao odgovarati na pitanja parlamentarnih zastupnika o toj temi.

Wirecard se bavio obradom digitalnih plaćanja i prometnuo se u zvijezdu u financijskim krugovima, premašivši tržišnom vrijednošću Commerzbank. Njegova je dionica uvrštena i u kotaciju Frankfurtske burze.

Skandal je izbio nakon što je revizorska kuća E&Y utvrdila da Wirecard nema pokrića za gotovo dvije milijarde eura pologa. Kompanija je objavila stečaj a istraga je pokazala propuste u radu Bafina, čiji su službenici također trgovali Wirecardovim dionicama.

Neki zastupnici namjeravaju danas inzistirati na pitanju političke odgovornosti ministra a neki žele pod lupu staviti i 100 milijuna eura zajma koji je podružnica državne banke KfW odobrila Wirecardu 2018. godine, dvije godine prije propasti, navodi Reuters.

Tagovi: Wirecard, BaFin, Olaf Scholz, Bundestag
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE