GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: U Aldiju i Lidlu poskupio gotovo svaki drugi proizvod

Njemačka: U Aldiju i Lidlu poskupio gotovo svaki drugi proizvod
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2022 / 08:07
Autor: SEEbiz
BERLIN - U trgovačkim lancima poput Aldija i Lidla otprilike svaki drugi proizvod je ove godine poskupio, piše Lebensmittelzeitung, portal koji prati situaciju u trgovačkoj industriji i smatra se pouzdanim izvorom informacija. Nijemci se stoga sve više okreću jeftinijim alternativama.

Primjetno je to, primjerice, kod ribljih štapića ili pesta, gdje je markirani proizvod oko 2 eura skuplji od robne marke trgovine. No i kod jaja se sve češće izostavlja skuplja organska varijanta. Prema pisanju portala Lebensmittelzeitung, tvrtke za pakiranje jaja već bilježe dvoznamenkasti pad prodaje, piše Fenix magazin.

Činjenica da se ljeti jede manje jaja u početku je normalan razvoj događaja. No, poljoprivrednici i diskonti strahuju da bi se trend mogao nastaviti i u jesen i zimu. Farmeri već drže sve manje pilića jer se boje da će im ostati jaja ili da će ih morati prodati jeftino.

Brojke iz prve polovice 2022. uopće nisu izgledale loše. Sukladno tome, proizvedeno je 2,8 posto više jaja nego godinu prije. Organska jaja proizvedena su čak 10 posto više. To čini ukupno više od 7 milijardi jaja koja su proizvedena u Njemačkoj samo u prvoj polovici 2022. godine.

Međutim, proizvedena jaja moraju se i prodati kako bi ostvarila prodaju i čini se da je to problem jer u prosjeku deset organskih jaja koštaju gotovo 4 eura. Jaja iz konvencionalnog uzgoja jeftinija su 1-2 eura.

Teret je i nagli porast stočne hrane. Kao rezultat svega toga može doći do nestašice jaja, piše portal Lebensmittelzeitung.

Tagovi: Aldi. Lidl, Njemačka, inflacija, njemačke trgovine
PROČITAJ I OVO
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE