GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niz gradova će sajamskim danima doskočiti zabrani rada nedjeljom i blagdanom

Niz gradova će sajamskim danima doskočiti zabrani rada nedjeljom i blagdanom
RUPA U ZAKONU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2023 / 08:34
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Nakon Baške, Crikvenice, Dobrinja i Pule, koji su blagdan Velike Gospe proglasili sajamskim danom kako bi omogućili prigodnu prodaju u svojim općinama i gradovima na dan koji je nekima od njih i mjesni blagdan, sve je više gradova i općina, ne samo na Jadranu, koji idu i korak dalje pa sada sajamskim danom proglašavaju, ne samo predstojeći marijanski blagdan već i sve nedjelje u kolovozu i rujnu.

Dakle, do kraja ljeta i glavne turističke sezone. Time se na neki način izigrava novi Zakon o trgovini koji je stupio na snagu 1. srpnja ove godine, a koji zabranjuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima, osim 16 nedjelja u godini koje trgovci sami mogu odabrat, piše Novi list.

Takvu odluku jučer je donio pulski gradonačelnik Filip Zoričić s obrazloženjem da na taj način ide na ruku malim obrtnicima i poduzetnicima. Riječ je, dakle, o odluci kojom se sve nedjelje u kolovozu i rujnu proglašavaju sajamskim danom, što ih čini radnim danima za obrtnike i poduzetnike kojima se otvara mogućnost prigodne prodaje na kioscima, štandovima i sličnim mjestima na otvorenim prostorima, a dijelom su sajamskih događanja i javnih manifestacija. Tako će 13., 20. i 27. kolovoza te 3., 10., 17. i 24. rujna ove godine od 8 sati do ponoći mali obrtnici i poduzetnici moći plasirati svoje proizvode na način koji predviđa nova odluka Grada Pule.

– Novom odlukom želimo pomoći našim obrtnicima kako bi u sezoni radili bolje, a samim time oni će pomoći svojim radnicima, obiteljima i gradu, rekao je Zoričić.

No nije Pula usamljena u ovakvim potezima. Nakon Umaga i Pule, na slične odluke odvažili su se još neki gradovi u Istri. Tako je Grad Labin, odnosno njegov gradonačelnik Valter Glavičić, odobrio prigodnu prodaju na blagdan Velike Gospe za vrijeme trajanja manifestacije »Dani Grada Labina 2023.« koja je započela prije dva dana, a trajat će sve do 17. kolovoza. Poput Pule, i u Labinu je odluka argumentirana svrhom promidžbeno-turističkih aktivnosti, a trajanje prigodne prodaje je također predviđeno za period od 8 sati do ponoći.

Sličan potez povukao je i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, i to odlukom o proglašenju sajma »Lokalni proizvodi Rovinja – Prodotti locali di Rovigno«, čime je omogućena prigodna prodaja 15. kolovoza od 9 do 22 sata.

Potezom pulskog i ostalih kolega poveo se i splitski gradonačelnik Ivica Puljak koji poput Zoričića smatra da novim Zakonom o trgovini egzistencija malih obrtnika i trgovina može biti jako ugrožena, pogotovo kada ovise o sezoni i kada im je važan svaki radni dan. Tako su, osim blagdana Velike Gospe, sajamskim danima u Splitu proglašene i sve preostale nedjelje u kolovozu i rujnu. Lanac ovakvih odluka, osim istarskih i primorskih gradova, ali i Hvara, Novalje, Supetra, Bola, Sutivana, Jelse, Starog Grada, Baške, Podgore i drugih potaknula je udruga Glas poduzetnika koja je u srpnju Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini te pozvala gradonačelnike i načelnike diljem Hrvatske da omoguće rad svima onima koji žele raditi nedjeljama, blagdanima i praznicima proglašenjem manifestacija ili sajamskog dana.


Inicijativu Glasa poduzetnika podržala je i stranka Fokus čiji su gradonačelnici i načelnici donijeli odluku o proglašenju sajamskog dana 15. kolovoza, blagdan Velike Gospe. Riječ je o Pirovcu, Samoboru, Svetoj Nedelji, Dugom Selu i Svetom Ivanu Zelini te općini Križ. Gradonačelnici i načelnici tih mjesta suglasni su u stavu da je novi zakon nebulozan te se nadaju da će ocjena ustavnosti pokazati da je Vlada napravila grešku, jer je u predizbornoj želji za dodvoravanjem biračima na kraju oštetila poduzetnike i građane, a radnicima u trgovini dugoročno prijete otkazi.

Tagovi: SAJAMSKI DANI, TRGOVINA, MALOPRODAJA, NERADNA NEDJELJA
PROČITAJ I OVO
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE