GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezapamćena potražnja za drvnom građom i finalnim proizvodima

Nezapamćena potražnja za drvnom građom i finalnim proizvodima
DRVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2022 / 12:55
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Dvodnevna Drvno-tehnološka konferencija koju organizira Hrvatski drvni klaster počela je ponedjeljak u Opatiji, a jedna od tema o kojoj će raspravljati drvoprerađivači bit će velika potražnja za drvnom građom i finalnim proizvodima od drva te mogućnostima Hrvatske da se jače nametne europskom tržištu.

Predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Stjepan Vojinić izjavio je Hiini uoči konferencije da će ona obuhvatiti životne teme u drvoprerađivačkom sektoru kao što su drvo u graditeljstvu, inovacije i nova tehnološka rješenja, a razgovarat će se i o aktualnoj potražnji u Europi, koja je, kaže, do danas nezapamćena.

Vojinić je naglasio da je velika potražnja i za drvnom građom i za finalnim proizvodima, kao što su podovi, parketi namještaj, masivne ploče, polugotovi proizvodi, furniri.

Riječ je o općoj potražnji koja je snažno krenula prije svih nedaća i rata u Ukrajini, već u prvom kvartalu 2021., kao jedan od prvih zakova oporavka od pandemije, naveo je i nastavio da je pozitivni konjunkturni ciklus "eksplodirao" u prvom kvartalu ove godine.

"U veljači i ožujku, nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu, dolazi do eksplozije svih tih konjuktura, za koje danas ne znamo kako će završiti", naveo je i dodao da je važno pitanje kako ćemo se postaviti i hoćemo li to iskoristiti.

Podsjetio je da su već ranije apelirali na dostupnost kapitala, ocijenivši da je ona danas izvrsna - kroz strukturne europske fondove, poticaje Vlade, učinkoviti rad HBOR-a, a uključile su se i komercijalne banke, koje su, kaže, prepoznale da se u drvoprerađivački sektor isplati ulagati.

Istaknuo je da ima puno investitora iz Europe i svijeta koji žele ulagati u hrvatsku drvoprerađivačku industriju - od pilanarstva, polugotovih proizvoda, obrade trupaca i dasaka, do svih vrsta finalnih proizvoda, ulaganja u visokotehnološku opremu i u dizajn.

Na pitanje što se događa s drvnom građom u građevinarstvu, cijenama, ponudom i potražnjom, Vojinić je rekao da je, ako se promatra iz kuta vlasnika tvrtaka, menadžmenta i ljudi koji rade u drvoprerađivačkoj industriji, sada savršen trenutak. "Ogromna je potražnja, možemo prodati sve, ali moramo biti pametni", naglasio je.

Smatra da treba razmišljati kako se pozicionirati i brendirati se, jer je Hrvatska do sada bila prepoznata kao sirovinska baza za finalne proizvođače u Europi, a sada je jedinstvena prilika da se to promijeni i da se jače nametnemo na tržištu.

Po njegovim riječima, Europa je, s krizom u Ukrajini, ostala bez oko 25 posto drvne građe i sirovinske baze pa se okrenula k nama, što treba iskoristiti, ali da pri tome "ne trebamo biti potpuni oportunisti, nego da treba raditi, pronaći nove partnere i tržišta i plasirati nove brendove".

Vojinić je naveo i da se ovoga tjedna održava sajam namještaja u Milanu, na kojemu sudjeluje puno hrvatskih izlagača, pri čemu neki po prvi put izažu nove dizajnerske proizvode.

"Jako dobre stvari se događaju i ako ova konjunktura još malo potraje, polučit ćemo izvrsne rezultate za budućnost", zaključio je Vojinić.

Dvodnevna Drvno-tehnološka konferencija koju organizira Hrvatski drvni klaster počela je ponedjeljak u Opatiji, a sutra će biti nastavljena u Ogulinu.

Tagovi: Hrvatski drvni klaster, drvo, drvne prerađevine, Stjepan Vojnić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
RAST
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
NEW YORK - Američki su indeksu porasli u četvrtak nakon iznimno volatilne trgovine.
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
PRESUDA
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
WASHINGTON - Američki sud naredio je podružnici Clearstream njemačkog burzovnog operatora Deutsche Börse da preda oko 1,7 milijardi dolara imovine koju drži iranska središnja banka, Bank Markazi.
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
ZAGREB - Blagim rastom CROBEX je prekinuo trodnevni negativni niz na Zagrebačkoj burzi.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
OMF-ovi
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem veljače 2023. iznosila je 18 milijardi eura, što je 116,8 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Hanfe.
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
KAMATNE STOPE
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
BERN - Švicarska narodna banka povećala je danas ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova na 1,5 posto. Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, banka je objavila da je to odgovor na "ponovne inflatorne pritiske". Pritom nisu isključili dodatna povećanja u narednim mjesecima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE