GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači smanjena za 3,1 mlrd kuna

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači smanjena za 3,1 mlrd kuna
OMF-ovi
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2022 / 16:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem veljače 2022. iznosila je 129,99 milijardi kuna, što je 3,1 milijardu kuna ili 2,35 posto manje nego krajem siječnja ove godine i odraz je negativnih kretanja na financijskim tržištima zbog eskalacije geopolitičkih tenzija, stoji u mjesečnom izvješću Hanfe.

"Porast makroekonomskih neizvjesnosti u prvoj polovnci veljače prouzročio je porast globalne premije za rizik, što se negativno odrazilo na vrednovanja na financijskim tržištima, kako stranim tako i domaćem. Eskalacija geopolitičkih tenzija u drugoj polovini veljače kreirala je dodatan vanjski šok na cijene dioničkih i obvezničkih vrijednosnih papira na međunarodnim tržištima. Posljedično se neto imovina OMF-ova u veljači smanjila za 3,1 milijardu kuna ili 2,35 posto te je krajem mjeseca iznosila 129,99 milijardi kuna", istaknuto je u pregledu aktivnosti subjekata u sektoru financijskih usluga za veljaču ove godine, koji je sastavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Negativna kretanja na financijskim tržištima, uzrokovana ratnim zbivanjima u Ukrajini, odrazila su se i na mjesečne prinose Mirexa, koji su u veljači imali negativan predznak u svim kategorijama.

U A kategoriji, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, prinos je pao za 3,92 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja za 2,76 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, pri čemu su ulaganja najmanje rizična, prinos je pao 1,9 posto.

Ipak, godišnji prinosi Mirexa i dalje imaju pozitivan predznak te iznose 6,88 posto za kategoriju A, 2,89 posto za kategoriju B i 2,03 posto za kategoriju C, a anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznose 7,04 posto za kategoriju A, 5,30 posto za kategoriju B i 4,06 posto za kategoriju C, izvijestili su iz Hanfe.

Četiri obvezna mirovinska fonda (OMF) u veljači su imala 2.119.135 članova, što je 3.585 ili 0,17 posto više u odnosu na prethodni mjesec,

U veljači su OMF-ovi zabilježili 4.517 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 96,5 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti u veljači ove godine prestalo je članstvo za 932 osiguranika, naveli su iz Hanfe.

Po podacima koje iznose, u veljači su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 634,3 milijuna kuna te su bili 3,7 posto viši nego u siječnju, dok su ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova iznosili 116,6 milijuna kuna ili 15,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Obveznice su na kraju veljače i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 83,6 milijardi kuna i udjelom od 64,3 posto, pri čemu je taj udjel zabilježio rast od 2,3 postotna boda na mjesečnoj razini.

Istovremeno, zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova pala je za 1,1 postotni bod te su ona krajem veljače iznosila 26,5 milijardi kuna, odnosno 20,4 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 15,4 milijarde kuna i udjelom od 11,85 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Smanjena i neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova i UCITS-a

Na kraju veljače u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 355.599 članova te 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF), s 46.024 člana.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 64,7 milijuna kuna, što je 17 posto manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate dosegnule 32,5 milijuna kuna, što je 3,7 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Pod utjecajem negativnih tržišnih vrednovanja, neto imovina DMF-ova u veljači je smanjena za 209,8 milijuna kuna ili 2,68 posto te je iznosila 7,62 milijarde kuna, istaknuli su iz Hanfe.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 54,5 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 24,8 posto te investicijski fondovi s 12 posto.

U veljači ove godine poslovalo je ukupno 95 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), a njihova ukupna neto imovina na kraju mjeseca iznosila je 18,97 milijardi kuna te je bila za 2,1 milijardu kuna ili 10,1 posto manja u odnosu na prethodni mjesec.

"Odraz je to smanjene vrijednosti udjela na temelju negativnih tržišnih kretanja, ali i neto odljeva sredstava iz fondova. Negativne neto odljeve u veljači 2022. zabilježile su sve vrste UCITS fondova", napisali su iz Hanfe.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Sir u Italiji upola jeftiniji nego u Hrvatskoj
USPOREDBE
Sir u Italiji upola jeftiniji nego u Hrvatskoj
ZAGREB - Prije mjesec dana Vlada je reagirala na poskupljenja ograničenjem rasta cijena za devet prehrambenih proizvoda.
Azijska tržišta: Indeksi snažno porasli, euforije nema
SNAŽAN RAST
Azijska tržišta: Indeksi snažno porasli, euforije nema
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, pa tako prate zamah Wall Streeta, no na tržištu ne vlada euforija jer je središnja banka Novog Zelanda ponovno agresivno povećala kamatne stope.
Wall Street snažno porastao drugi dan zaredom
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao drugi dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, jer je odluka australske središnje banke o usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa potaknula nadu da bi uskoro to mogao učiniti i američki Fed.
Zagrebačka burza: Indeksi se oporavili, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi se oporavili, promet slab
ZAGREB - Prateći snažan oporavak na europskim burzama, na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobexi porasli za više od 0,8 posto, oporavivši se s najnižih razina u otprilike godinu i pol dana, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom sektoru.
Euro se oporavlja, dolar posustaje
FOREX
Euro se oporavlja, dolar posustaje
TOKIO - Euro se danas kretao blizu najviše razine od 22. rujna u odnosu na dolar u Aziji, američka je valuta oslabila u odnosu na košaricu konkurenata, dok je britanska funta produžila svoj oporavak nakon odluke vlade da odustane od kontroverznog smanjenja poreza na dohodak najbogatijih Britanaca .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE