GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke J.P. Morgan

NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke J.P. Morgan
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 16:04
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je američka investiciona banka i finansijska institucija „J.P. Morgan" danas objavila da „s pozitivnim izgledima" razmatra uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u svoj indeks obveznica tržišta u razvoju „J.P. Morgan GBI-EM Index".

NBS tumači da je to priznanje Srbiji za rezultate u razvoju privrede i finansijskog tržišta, kao i za stvaranje povoljnog domaćeg investicionog okruženja.

„Godinama težimo uključivanju u J.P. Morgan indeks obveznica, a sada smo i zvanično nadomak toga", izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

U saopštenju piše da je Tabaković rekla da je to pre samo nekoliko godina „bilo nezamislivo, a danas imamo zemlju koja ulazi u red globalno atraktivnih investicionih destinacija".

U slučaju pozitivne odluke „J.P. Morgan" koju „nesumnjivo očekujemo do polovine godine, efekti na domaće finansijsko tržište će biti brojni: baza investitora koji ulažu u našu zemlju će biti dodatno proširena, a Srbija će biti otvorena za pristup najširoj grupi eminentnih ulagača u svetu", procenila je guvernerka.

„J.P. Morgan" u izveštaju konstatovala povećanje tražnje stranih investitora za hartije od vrednosti Srbije i rast likvidnosti na sekundarnom tržištu u prethodne dve godine.
Već samo stavljanje Srbije na „Index Watch Positive" je jasan signal, istakla je NBS, da je Srbija ispunila sve preduslove da se nadje u renomiranoj grupi zemalja u razvoju koje medjunarodni investitori smatraju sigurnim za ulaganje.
Biće razmotreno i uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u indeks „GBI-EM Global Diversified" iste banke, koji je „reperni" (benchmark) indeks obveznica zemalja u razvoju u lokalnoj valuti.

Tagovi: srpske obveznice, dinarske obveznice, JPMorgan, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE